Törvénysértő volt az Ökotárs elleni eljárás

Törvénysértő volt az Ökotárs elleni eljárás- tudtuk meg az Ökotárs Alapítvány közleményéből.  Mint ismeretes, szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak az alapítvány és partnerei székhelyén, valamint egyes munkatársaik lakásán. A házkutatás ellen minden érintett, az Ökotárs Alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor is panaszt tettek. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-i határozatában megállapította, hogy a házkutatás és a lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, mert nem volt megállapítható bűncselekmény gyanúja.

A kormányzat vádjaival szemben a bíróság megállapította, hogy a házkutatás idején egyáltalán nem állt fenn hűtlen kezelés gyanúja és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt sem volt folyamatban nyomozás. A végzés ellen nincs helye fellebbezésnek.

Az Ökotárs aggasztónak tartja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra hajtott végre törvénysértő házkutatást és lefoglalást. A jogállamiság betartása és betartatása garantálná, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő – írják, egyúttal elvárják a mindenkori kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

A rendőrség kategorikusan visszautasítja az Ökotárs Alapítvány 2015. január 29-én 12 óra 53 perckor az Országos Sajtószolgálat útján közzétett közleményét, amelyben politikai nyomásra történő eljárásnak minősíti a 2014. december 19-éig ellene folytatott nyomozás keretében végzett házkutatást és lefoglalást. Az Országos Rendőr-főkapitányság leszögezi: feladatait a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény előírásainak mindenben megfelelően, pártbefolyástól mentesen látja el -írták szerkesztőségünknek megküldött közleményükben.