Történelmi brazil vereség

Hatalmas, történelmi vereségbe szaladt bele a brazil válogatott az elődöntőben, Németország ellen. Müller és társai hétszer találtak a kapuba, miközben a Neymart és Thiago Silvát nélkülöző seleção csak szépíteni tudott a lefújás előtt.

Persze, nem Neymar hiányzott – mondják sokan, hiszen a világbankokság eddigi meccsein sem nyújtottak lenyűgöző teljesítményt a brazilok. Fred halovány csatár, Hulk inkább lelkes volt, mint ügyes, de az öt gólig jutó Neymar mégiscsak húzta a csapatot. Silva pedig tényleg a világ egyik legjobb védője, a legtöbbször odaért, jól helyezkedett és szervezte a többieket. Kettejük hiánya nagy érvágás volt. Azt azonban, hogy hetet rúgnak majd a németek, senki sem gondolta. Egyszerűen lefocizták a FIFA-ranglista 3. helyezettjét. Akkor kerültek helyzetbe, amikor akartak, a brazil védelem nem tudta követni a támadásokat, botrányosan helyezkedett, ráadásul még labdát is veszített a tizenhatos előtt. A Nationalelf pedig pörgött, gólt lőtt Müller, Kroos, Khedira, Schürrle, valamint Klose is, aki ezzel a világbajnokságok legeredményesebb játékosa lett.

De mi a fene volt a brazilokkal?

Nem kell lángeszű stratégának lenni ahhoz, hogy belássuk, az olyan szuperjátékosok, mint Messi, Neymar, C.Ronaldo, vagy a mostani vb-n sziporkázó Robben, a puszta jelenlétükkel is frászt hoznak az ellenfélre, és általában fokozottabban is ügyelnek rájuk. A rájuk állított emberek nem mernek olyan nagy rössel bekapcsolódni a támadásba, valamint a fokozott őrzés miatt nyilván kevesebb ember jut a védelem további részeibe. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy darab Neymar megverte volna a németeket, de sokkal nagyobb “erőforrást” vont volna el tőlük. Ami azonban a brazil védelemben lejátszódott, már nem magyarázható egy másik nagyszerű játékos, Thiago Silva hiányával. A görögök 2004-es Eb-győzelme óta tudjuk, nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy jól védekezz. Ez a mai teljesítmény ennek tükrében védhetetlen. Totális edzői fiaskó.

A brazilok másik nagy problémája a rájuk nehezedő nyomás volt, ami a csapat “szent tízesének” elvesztése után egyszerűen szétroppantotta őket. Hazai világbajnokság, győzelmi kényszer, a 10-es pedig megsérül. Benne volt a levegőben a bukta, de ekkora azért nem.

Dóka Attila