Történelmet írtak Bakuban

 

Magyarország első aranyérmét szerezte meg az Európa Játékok történetében a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású női kajaknégyes. Szintén olimpia távon, a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében tudott győzni a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás duó, Vajda Attila pedig nagyon értékes bronzérmet szerzett C-1 1000 méteren.
Hétfőn már érmekért zajlottak a versenyek Mingachevírben a bakui 1. Európa Játékok kajak-kenus helyszínén, ahol a magyarok közül elsőként Vajda Attila mutatkozott be. A szegedi versenyző a korábbi taktikájától eltérően már a táv elejétől az élmezőnnyel haladt, tartotta a német Sebastian Brendel erős iramát, s az utolsó 250 méterre jó pozícióban, Brendel és a cseh Martin Fuksa mögött a harmadik helyen érkezett. Vajda a táv utolsó szakaszában próbált a legendás hajrájával élni, de Brendelék visszaverték a támadását, s végül bronzérmes lett.

“Idén próbálom úgy felépíteni az ezer métert, hogy már a rajttól kezdve az élmezőnyben legyek, ne csak a táv második fele legyen erős. Ez a verseny bebizonyította nekem, hogy a rajtom, az első ötszáz méterem, sőt a 750 méter is megvan, de az indítás, amely az egy héttel ezelőtti válogatón nagyon jól működött, talán az utazás fáradalmai miatt ezúttal hiányzott. De nem vagyok elkeseredve, éremmel szerettem volna hazamenni Bakuból és ez meg is van, ráadásul idén nem ez, hanem a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság a fő verseny számunkra. Fontos, hogy továbbra is ezen az intenzitási zónán tudjak dolgozni, és akkor augusztusra minden rendben lesz” – nyilatkozta Vajda Attila a versenyt követően.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású világbajnoki aranyérmes női négyesünknek egyelőre nincs ellenszere. A lányok, akik idén a bakui verseny előtt mindössze egyszer ültek össze, játszi könnyedséggel arattak rajt-cél győzelmet. Az örök rivális németeket fél hajóval megelőzve nyerték meg az aranyat. Hogy miben rejlik a magyar négyes hihetetlen ereje?

“Abban, hogy otthon rendkívül szoros a mezőny, állandó a harc a csapatba kerülésért, mindenki jól megy egyesben és ez az erő összeadódik a négyesben. Illetve sokat számít, hogy Gabi évek óta sztrókolja ezt a hajót, és Dana évek óta ott ül mögötte, ami alapból megadja a biztonságérzetet ennek az egységnek. Így sok mindent nem lehet elrontani” – mondta Kárász Anna.

Kammerer Zoltán és Szalai Tamás is győzelemmel mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, méghozzá az egyik legnehezebbnek tartott olimpiai versenyszámban, K-2 1000 méteren. Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői az Európa-bajnoki címvédő, 2013-as világbajnok német Max Rendschmidt, Marcus Gross párost győzték le imponáló versenyzéssel, majd fél hajóval. Hogy mi volt a taktika?

“Három perccel a futam előtt megkérdeztem Zolit, hogy akkor standard pálya lesz? Bólintott rá. Hogy ez mit jelent? Nagy rajtot veszünk, úgy kétszáz méterig erősen megnyomjuk, majd jön egy jó versenytempó, amit Zoli nagyon jól érez, és én is tökéletesen ki tudom evezni magam mögötte. Ötszáz méternél indítottunk egyet, aminek következtében sikerült jól elcsúszni a mezőnytől, és általában az utolsó kétszáz méterünk nagyon hangsúlyos. A mi taktikánk két induláson alapszik, a németeké egyen úgy hétszáz méternél. Most is betetették elénk a hajójuk orrát, de én 800-nál bemondtam a „hoppot” és végül sikerült őket lehajráznunk – mondta Szalai Tamás, aki a cél előtt csak abban reménykedett, hogy meglesz a dobogó. Hatalmas győzelem lett belőle!

A 2013-as világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros versenye ezúttal nem úgy sikerült, ahogyan azt előzetesen elképzelték, rossz rajtjuk után nem tudtak felállni Oláh Tamás versenyzői, akik végül a féltáv utolsó helyéből varázsoltak valahogy egy negyedik helyet a végére. Ám biztosak vagyunk benne, hogy Milánóban ők is ott lesznek majd a dobogón.