Tortát, kenyeret!

Legnépszerűbb nemzeti ünnepünk – már ami a hozzá kapcsolódó események nézőszámát illeti – augusztus 20. A hagyományos programok megrendezése mellett lassan hozzátartozik az ünnepi készülődéshez a kenyér- és tortaverseny is.

Fotó: Juhász Melinda

A Magyar Pékszövetség X. Szent István-napi Kenyérversenyének legjobb búzakenyere a solymári Hel Pékségben készült, a neve pedig Solymár gyöngye. Az Év innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere. 

A verseny győztes kenyerei, mint minden évben, a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatóak először a Várkert Bazárban augusztus 20-22 között. 

Az idén 15. alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyt a budapesti Habcsók Cukrászda cukrásza, Fodor Sándor alkotása, a Napraforgó nyerte, a Vadászati és Természeti Világkiállítás tortája a Nimród, amelyet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere készített. A X. Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a Beszterce rózsája, megálmodója szintén Füredi Krisztián. 

A tortákat augusztus 20-tól az ország több cukrászdájában bárki megkóstolhatja. 

Az ünnephez kapcsolódó, ebben az évben már fesztivál jellegű rendezvénysorozat részleteiről a szentistvannap2021.hu honlapon lehet tájékozódni.

H. G. M.