Török elnök – Orbán: Magyarország további célja, hogy európai innovációs terület legyen

Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további célja pedig, hogy egy európai innovációs terület is legyen – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő hétfőn Budapesten, a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon tartott beszédében. A tanácskozáson kormányközi megállapodást írtak alá Gül Baba türbéjének és környezetének felújításáról.

  

Abdullah Gül török köztársasági elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Élénkülő üzleti kapcsolatok Törökországgal címmel megrendezett III. Magyar-Török Üzleti Fórumán a Hilton Budapest Hotelben 2014. február 17-én. A török államfő Áder János köztársasági elnök meghívására háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon. MTI Fotó: Kovács Tamás

Abdullah Gül török köztársasági elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Élénkülő üzleti kapcsolatok Törökországgal címmel megrendezett III. Magyar-Török Üzleti Fórumán a Hilton Budapest Hotelben 2014. február 17-én. A török államfő Áder János köztársasági elnök meghívására háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon.
MTI Fotó: Kovács Tamás

  A miniszterelnök megnyitójában úgy fogalmazott: Magyarország ma egy olyan Európai Unióban próbál sikeressé válni, amelynek az átlagos növekedése a következő években várhatóan lassabb lesz, mint a magyar gazdaság bővülése.     Magyarország mára egy versenyképes ország lett, a válságra ugyanis nem “istencsapásként”, hanem az újratervezés, újjászervezés lehetőségeként tekintett, és ezért tudott európai termelési központtá válni, sőt a foglalkoztatottság növekedése is ennek köszönhető – mondta Orbán Viktor, aki kormánya újabb céljaként említette, hogy az ország egy európai innovációs terület is legyen. “Erre lehetőségünk van, de ehhez partnerek kellenek. Törökország Magyarország számára egy ilyen partner” – fűzte hozzá.     A török-magyar kapcsolatokról szólva a kormányfő közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom “szebb számot” mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Ezért a közeljövőben azon kell dolgozni, hogy mindkét országban legyen legalább egy nagy befektetése, egy “zászlóshajója” a másiknak – hangsúlyozta az Abdullah Gül török elnök részvételével tartott fórumon, amelyre több mint 500 török és magyar üzletember regisztrált.     Beszédében többször is kiemelte a Magyarország és Törökország közötti bizalmi kapcsolatot, majd Törökország politikai vezetését méltatta, mert az mer kitűzni célokat a saját népe elé. Példaként említette azt a Recep Tayyip Erdogan török kormányfő által említett célt, hogy országa 2023-ra a világ tíz legerősebb gazdasága közé kerüljön. “Ha ehhez a célhoz bátor gazdasági partnereket keresnek, akkor éppen jó helyre érkeztek” – zárta szavait Orbán Viktor.     Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar-török gazdasági együttműködés a dinamikus növekedés időszakát éli. Hangsúlyozta, hogy az eddigi török-magyar üzleti fórumokon született megállapodások 110 millió eurónyi új üzletet jelentettek. Kitért arra is, hogy az elmúlt év első 11 hónapjában 27 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Törökország mára Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok sorában – tette hozzá az államtitkár.     A fórum elején kormányközi megállapodás született a Gül Baba türbéje és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között. A dokumentumot Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*