Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

Széles körű társadalmi összefogás indul: rászoruló iskolások javára indít nagyszabású országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet 40 hívás a 1353-as adományvonalra most egy tanszercsomagot jelent

Széles körű társadalmi összefogás indul: rászoruló iskolások javára indít nagyszabású országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet
40 hívás a 1353-as adományvonalra most egy tanszercsomagot jelent

Iskolakezdés együtt! címmel hirdet országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen, aminek teljesülésében a tanévkezdésig hátralévő rövid idő ellenére is bíznak a szervezők. Azt remélik, hogy sokan állnak majd az immár harmadszor meghirdetett kezdeményezés mellé, és a sok kicsi sokra megy elve alapján minél több rászoruló diáknak sikerül kézzel fogható segítséget nyújtani az iskolakezdésben. Idén is bárhonnan lehet csatlakozni az összefogáshoz a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és sms indításával 250 forintot lehet adományozni. 

 

Felzárkózás vagy leszakadás?

A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek. Számukra az egyszeri jelentős kiadás a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza. Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál. Az Ökumenikus Segélyszervezet akciója olyan családoknak segít, akik számára a biztos lakhatás és az alapvető élelmiszerek beszerzése is mindennapi küzdelem. Ezen családok számára a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat.

 

Összefogással sikerülhet

A gyűjtés és a segélyakció részleteit ismertető sajtótájékoztatón Lehel László elnök-igazgató kiemelte: „Többről van szó, mint egy ajándékozási akció! A gyerekek tanuláshoz való viszonya, közösségbe való beilleszkedése, tanulmányi eredményei – tehát jövőjük – szempontjából meghatározó lehet, hogy rendelkezésükre áll-e minden szükséges taneszköz.” Az ezer gyermek, akiknek ebben az akcióban segítenek, a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lett kiválasztva, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. A program keretében a hazai rászorulók mellett mintegy kétszáz határon túli gyermek kap beiskolázási segítséget.

Az elnök-igazgató hozzátette, hogy az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek felzárkózási programjaiban résztvevő, mintegy 300 diákot támogatja egész évben.

 

Széleskörű összefogás: könnyű lesz csatlakozni

 

Az összefogást szimbolikus formában is megjelenítették a sajtótájékoztató résztvevői, akik beszédeik előtt egy  nyitott, kezdetben üres iskolatáskába helyeztek el tanszereket. A rendezvény végére teljesen megtelt a táska, így az adományozási lehetőségek mellett azt is bemutatták, hogy milyen eszközökkel támogatja a Segélyszervezet az iskolakezdőket.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet tanévkezdő segélyakcióját több partner is segíti, így az adományvonal mellett újabb módokon is lehet csatlakozni. Az évről évre ismétlődő gyűjtés legrégebbi partnerének képviselőjeként Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. Vállalati Kommunikációs Osztályának vezetője elmondta: „Az E.ON társadalmi felelősségvállalásának kiemelt célkitűzése a gyermekek támogatása, ezért vállalatunk az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnereként kezdettől fogva kiemelt támogatója az segélyakciónak. Külön öröm számunkra, hogy idén egy az E.ON számára másik fontos területtel, a sporttal is találkozhat a kezdeményezés, az IRONMAN 70.3. Budapest verseny résztvevőit és szurkolóit is bevonva az összefogásba”.

A Magyarországon idén első alkalommal megszervezésre kerülő versenyhez kötődő akcióról Kovács Koko István a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete informálta a jelenlévőket. Az együttműködés kezdeményezőjeként az élete első IRONMAN versenyére készülő sportoló kifejtette: „Az augusztus 21. és 24. között a Kopaszi-Gátnál megrendezett sporteseményen egy különleges installáció lesz felállítva a versenyzőknek a célszalag előtt, mely alatt átfutva egy csengőt húzhatnak meg. Minden egyes csengetés egy előre meghatározott összeget jelent, melyet az Iskolakezdés együtt! akció támogatására fizet ki a kampány kiemelt támogatója, az E.ON Hungária Zrt. Az Ökumenikus Segélyszervezet egyúttal egy szurkolókat megszólító adományponttal is megjelenik sporteseményt kísérő expón, ahol önkéntesek fogadják az odalátogatók pénzadomány-felajánlásait. Az adományozók a sportolók számára felállított installációhoz hasonló, kisebb csengővel hívhatják csatlakozásra a többi látogatót. Reméljük kézről kézre jár majd csengő kötele és  minél többeket sike­rül szurkolóból aktív résztvevővé tenni!”

Az Iskolakezdés együtt! akciónak szintén visszatérő támogatója a Magyar Posta Zrt., amely nemcsak mint a csomagokat célba juttató logisztikai partner segíti idén is a segélyakciót, de mint az egyik legnagyobb nemzeti vállalat azzal is bekapcsolódik, hogy az ország több mint ezer pontján a posták is részt vesznek a pénzadomány gyűjtésben. Molnár Róbert, a vállalat üzleti vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte: „A Magyar Posta és az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai együttműködéséhez kapcsolódva a kijelölt postákon található adományperselyekbe dobott támogatással, illetve az adománycsekkek segítségével is bárki támogathatja a Segélyszervezet kampányát.”

Vincze Zoltán, a Herlitz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy idén is nagy örömmel csatlakoznak a felhíváshoz, s a beszerezés során cégük ezúttal is nagy kedvezménnyel járult hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet rászorulókat segítő akciójához. Az ügyvezető igazgató örömét fejezte ki azért, hogy idén újabb 1000 rászoruló gyermek juthat minőségi tanszerhez. Elmondta továbbá, hogy az idei gyűjtésbe vásárlóikat is igyekeznek bevonni: július 21. és augusztus 31. között minden eladott Herlitz iskolatáska utána 1000 Ft értékben támogatják az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési programját.

A megszólalók sorát zárva Wolf Kati a Segélyszervezet elkötelezett önkéntese, a kampány arca elmondta: „Az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként többször is volt már alkalmam bekapcsolódni az adományokból vásárolt tanszerek átadásába. Fantasztikus érzés újra és újra átélni, ahogy az összefogásból valódi, kézzelfogható segítség lesz. Édesanyaként pontosan tudom, milyen fontos, hogy a gyermekek megfelelő felszerelésekkel kezdhessék el a tanévet”. Az énekesnő arra hívta fel a figyelmet, hogy az összefogáshoz online adományozás módján is lehet csatlakozni a Segélyszervezet megújult

www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes honlapján. Mint mondotta, „Hongkongban megtapasztalta, hogy mekkora segítség lehet az internet abban, hogy fontos dolgokat intézzünk bárhonnan. Külön öröm, hogy az adománygyűjtő honlapon játékosan, egyszerűen és egyszerre biztonságosan lehet tetszőleges pénzadományt felajánlani, hogy mihamarabb megteljen az 1000 iskolatáska”. A segélyakció folyamatosan követhető lesz a segélyszervezet facebook oldalán is.

 

A cél tehát legalább 10 millió forint összegyűjtése az első becsengetés előtt.

Ahhoz, hogy ez ilyen rövid idő alatt sikerülhessen idén is széles körű összefogásra lesz szükség.

Adományozni a következőképpen lehet:

– 1353 – minden hívás és SMS 250 Ft adományt jelent

– A nagyobb postákon megtalálható adománygyűjtő perselyeken és csekkeken keresztül

– On-line adományozással a www.segelyszervezet.hu honlapon kialakított új és egyszerű módon