Több tucat halott az Uszagi tájfun nyomában Kínában

Legkevesebb 25 ember meghalt Dél-Kína partvidékein, amikor vasárnap késő este lecsapott a térségre az idei év eddigi legerősebb, Uszagi névre keresztelt tájfunja elektromos vezetékeket szakítva le és áradásokat okozva – jelentette a helyi televízió hétfőn.
    A kínai országos meteorológiai központ a legmagasabb fokozatú vészjelzést tartja érvényben, a délkelet-kínai Fucsien tartományban 80 ezer ember költözött ideiglenesen biztonságosabb helyre, a veszélyeztetett térségben 50 ezer katasztrófaelhárító dolgozik.
    Az áldozatok közül 13-at a Kuangtung tartomány keleti peremén található Sanvej településről jelentettek. Többük halálát lehullott épülettörmelék okozta, vagy a víz ragadta el őket, de voltak, akiket kidőlt fa nyomott agyon, egy embert pedig egy kiszakadt ablaküveg ölt meg.
    A régióban egyes területeken 180 kilométeres óránkénti szélerősséget mértek, a szélvihar fákat kopasztott meg, darukat borított fel, autókat söpört el az útjából és házak tetejét tarolta le. A villanyvezetékek megrongálódása miatt Fucsienben 170 ezer háztartásban szűnt meg egy időre az áramszolgáltatás.
    A vasúti és légi forgalom a térségben szünetelt, a Tajvani-szorosban leállt a hajózás, csak Hongkong repülőterén 370 felett volt a törölt járatok száma. A kuangtungi kikötőkben több mint 47 ezer halászhajó kényszerült pihenőre. Vasárnap Kínában munkanap volt, de tizennégy településen nem kellett a diákoknak iskolába menniük.
    Kuangtung egyik atomerőművében hat reaktorból négy csökkentett üzemmóddal működik, két épülő erőműnél átmenetileg leállították az építkezést.
    Előrejelzések szerint az Uszagi hétfő délutánra, amikor eléri a szomszédos Kuanghszi-Csuang autonóm területet, trópusi viharrá fog szelídülni.

Forrád:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*