Több mint százmillió forintot költenek ivóvízminőség-javításra Pálmajorban

Több mint százmillió forintot költenek az ivóvíz minőségének javítására a Somogy megyei Pálmajorban – közölte az Ivóvízprogram Információs Központ projektkommunikációért felelős munkatársa az MTI-vel.

    Izményi Éva tájékoztatása szerint az Európai Unió és a magyar kormány 90 százalékos támogatásával – 103 millió forintból – megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően jövő nyáron egészséges ivóvízhez juthatnak a családok.
A 380 lakosú településre múlt év eleje óta lajtos kocsival hordják az ivóvizet, mivel a pálmajori kútban a határértéket meghaladó mennyiségű az arzén, a vas és a mangán, eltávolításukra a meglévő víztisztító technológia nem alkalmas.
A fejlesztésre az eredetileg megítélt 74 millió forint támogatás 93 millió forintra emelésével most nyílt lehetőség. A fennmaradó tíz százalékot az Önerő Alap finanszírozza, így a lakosságnak nem jelent anyagi terhet a korszerűsítés.
A fejlesztés során fúrnak egy új kutat, az alacsony hozamú régit felújítják, a kezelőépületet átalakítják és korszerű vízkezelő berendezéssel látják el. Felújítják az iszaptárolót, a szikkasztót és a 25 köbméteres víztornyot, átépítik a mosató csomópontokat és négy kilométer hosszan átmossák a hálózatot.

Forrás:MTI