Több mint kétmilliárdos nyereség a Takarék Jelzálogbanknál

Kiemelkedő, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 2,14 milliárd forintos nyereséget ért el 2019-ben a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tavaly ősz óta teljesen letisztult portfolióval működő, jelzáloghitelek refinanszírozásával foglalkozó tőzsdei társaság volt az év legaktívabb szereplője a jelzáloglevél-piacon. A pénzintézet idén a világjárványra tekintettel mérsékelt bővülésre, de továbbra is pozitív eredményre számít, és további hatékonyságjavító lépéseket tervez.

A Takarék Jelzálogbank a Takarék Csoport szakosított pénzintézeteként tíz hazai kereskedelmi bank jelzáloghitelezéséhez biztosít hosszú távú tőkepiaci forrásokat refinanszírozási hitelein keresztül. Üzleti állományai 2019-ben – a refinanszírozási piac bővülésével párhuzamosan – jelentősen, 28,2 százalékkal nőttek, az év végére elérték a 217 milliárd forintot. Összhangban a pénzintézet hosszútávú stratégiájával, a saját ügyfél-hitelállomány – szinte kizárólag lakossági jelzáloghitel, amelynek kezelését a Takarékbank végzi – az év végére 11,2 milliárd forinttal 58,8 milliárd forintra csökkent, a refinanszírozó hitelállomány viszont 47,7 milliárd forinttal nőtt.

A Takarék Jelzálogbank 2017-ben megkezdett átalakítása a Takarék Csoport megújulásának része. Ennek keretében a jelzálogbank 2018-ban befejezte a közvetlen ügyfélhitelezést, tavaly ősszel pedig a tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bankot értékesítette a Takarék Csoport központi bankjának, hogy kizárólag jelzálogbanki feladataira fókuszáljon. Az átalakítás részeként hatékonyságnövelő intézkedéseket hozott, a működési költsége tavaly 657 millió forinttal csökkent, a teljes munkaidőre számított munkavállalói létszám 14 fő volt.

A Takarék Jelzálogbank a hazai tőkepiac egyik legaktívabb szereplője, 2019-ben havonta jelent meg nyilvános tőzsdei jelzáloglevél-kibocsátással. A forgalomba hozott jelzálogleveleinek összvolumene majdnem 20 százalékkal, 266,7 milliárd forintra nőtt. A bank jelzáloglevél-piaci részesedése a 2018 év végi 18,3 százalékról 2019 végére 21 százalék közelébe emelkedett. A pénzintézet bocsátotta ki tavaly a legtöbb jelzáloglevelet: a 160,9 milliárd forintos állományból 37 százalék, 59,7 milliárd forint volt a Takarék Jelzálogbank részesedése. Kiemelkedő teljesítményét a Budapesti Értéktőzsde „Az év jelzáloglevél kibocsátója díj” odaítélésével ismerte el.

„A Takarék Csoport azon kevés hazai pénzintézetek egyike, amely saját jelzálogbankkal rendelkezik. A legaktívabb kibocsátóként és a legtöbb pénzintézetet kiszolgáló jelzálogbankként a hazai jelzálog-hitelezési piac egyik legfontosabb szereplőjévé váltunk, ami üzleti stratégiánk fontos eleme” – mondta Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke. „A jelenlegi helyzetben a hosszútávú, stabil pénzügyi forrást biztosító jelzáloglevélre az eddiginél is nagyobb szüksége van a kereskedelmi bankoknak, a jelzáloglevelek hasonló stabilizáló szerepet játszhatnak, mint az előző pénzügyi válság idején.”

A világjárvány miatt befagyott jelzáloglevél-piac visszaveti a kibocsátási aktivitást 2020-ban, de a Takarék Jelzálogbank a piac újjáépülése után tervezi a rendszeres és transzparens kibocsátás folytatását. A válsághelyzet miatti bizonytalanságra tekintettel a várható üzleti növekedésre még nem ad útmutatást a bank, ugyanakkor hosszú távon továbbra is stabil üzletmenetre számít.

„A Takarék Jelzálogbanknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabil működési pálya fenntartása, melyet hosszú távon meghatároz az innováció és hatékonyság iránti elkötelezettségünk. Bízunk benne, hogy a világméretű járvány elmúltával gyorsan fellendül a magyar gazdaság. A jelzálogbanki működés a szigorú jogszabályi keretek miatt kockázati szempontból jól védett. A jelzáloglevelek mögött többszörös biztosíték áll, nem véletlen, hogy az állampapír után nemzetközi szinten a jelzáloglevél számít az egyik legbiztosabb értékpapírnak. Az MNB várható jelzáloglevél-vásárlási programja pedig segíteni fogja a járvány hatására romló piaci környezet stabilizálását, így a mi kibocsátásainkat is” – mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója. „A világjárvány miatt az eredetileg tervezettnél mérsékeltebb bővülésre, de továbbra is pozitív eredményre számítunk, és közben, az élesedő versenyben, komoly erőforrásokat mozgósítunk a még hatékonyabb működésre.”

Mivel a tásaság közgyűlését a veszélyhelyzet idejére hozott kormánydöntés értelmében nem lehetett megtartani, a társaság tavalyi évről szóló üzleti jelentéseit és pénzügyi kimutatásait, a rendelettel összhangban, az igazgatóság fogadta el április 24-én.