Több ezren ünnepelték a divatot a Várkert Bazárban

Idén is telt házas bemutatókkal zárult a Marie Claire Fashion Days, ahol a divat szerelmesei a legtehetségesebb hazai tervezőket ünnepelték a Várkert Bazárban. A fiatal magyar dizájnerek mellett két angol divatiskola kollekcióját és számos nemzetközi show-t csodálhattak meg az érdeklődők. A vasárnapi, olvasói napot a párizsi terrortámadás áldozatainak és a merényletben elhunytak hozzátartozóinak ajánlották a szervezők.
Pénteken nagyszerű hangulatban, sztárokkal és tapssal fűszerezve indult útjára az év egyik legnagyobb divateseménye, a Marie Claire Fashion Days, ami szombaton és vasárnap további színes bemutatókkal folytatódott. A kifutón egymást váltották a feltörekvő magyar tervezők színes kreációi, valamint a nemzetközi márkák egyedi összeállításai. Péntek este azonban olyan, egész Európát megrendítő tragédia történt, amely mindenkit mélyen megrendített.
„A péntek 13. nekem egész életemben szerencsés dátum volt. És a Marie Claire Fashion Days pénteki nyitónapja is éppen ilyen sikeresnek tűnt: egész nap izgatottan készültünk az estére, ahol minden pontosan olyan jól ment, ahogy megálmodtuk, jó féléves munka gyümölcse ért be. Elégedettek voltunk. Boldogok és elégedettek. Aztán olyan tragédia történt, amelyet még most sem fogunk fel. Mikor a miniszterelnök nemzetközi gyásznappá nyilvánította a vasárnapot, sokat gondolkodtunk, mit tegyünk. Végül úgy döntöttünk, hogy kiállunk, nem csukunk be ajtót és ablakot, hanem a divat hatalmával emlékezünk a párizsi merénylet áldozataira, így fejezve ki együttérzésünket az elhunytak hozzátartozóival. Nem mellesleg pedig megtiszteljük a tervezőinket, akiknek óriási munkája rejlik a kollekciókban, nekik ez nem csak egy ünnepi pillanat, hanem egy kitűnő szakmai fórum is a bemutatkozásra” – mondta László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője.
A tavalyi évhez hasonlóan a magyar tervezők most is a jövő évi tavaszi–nyári kollekciójukat mutatták be a közönségnek. Benus Dániel absztrakt, karakteres formavilágát a vörös, a kék és a sárga színek tették árnyaltabbá, Tomcsányi Dóri egyenruhaszabású, a cserkészet világát megidéző outfitjével hódított, az Elysian játékos rojtjaival, fodraival csábította el a divat szerelmeseit a ragyogó nyárba, míg Konsanszky Dóra, megtartva az erőteljes feminin és maszkulin irányt, provokatív, smaragzöld bőrdzsekivel, fekete és törtfehér színekkel csempészett lazaságot a kifutóra. Sármán Nóra fátyolos, csipkés összeállításai, hercegnőruhái a tündérmesék birodalmába repítették a közönséget, a Nude by NUBU letisztult, kortárs, hordható darabjai pedig visszavarázsoltak mindenkit a földre. A THE FOUR lenge, dinamikus, fiatalokat öntudatra ébresztő formáival, színeivel, míg Oláh Zsigmond a Zigi naturalisztikus, könnyed, rubintvörössel megbolondított kreációjával varázsolta el a látogatókat.
Szombat délután bemutatkozott Az év fiatal divattervezője pályázat 25 döntős dizájnere, akik közül a főnyereményt végül Gspann Zsuzsa vehette át, míg a Perwoll különdíjasa Kovács Réka lett. Vasárnap Az év street style szettjét is megválasztották. A szakmai díjat Kaló Julietta vehette át, a közönségdíjas Kovács Dorottya lett, a Hungaria pezsgő különdíjasa pedig Czene Kitti.
„Szívből gratulálok a nyerteseknek, a 29 magyar tervezőnek, akik csodálatos kollekciókat mutattak be a három nap alatt, valamint nagyon örülünk, hogy két londoni divatiskola is megtisztelt minket gyönyörű, egyedi kreációival. Boldog vagyok, hogy az új helyszín, a Várkert Bazár ennyire exkluzív miliő volt az esemény rangjához méltóan, és ismét telt házas bemutatókkal ünnepelhettük a divatot. Fantasztikus volt a csapat, a modellek, a tervezők, a kollekciók, amit a közönség díjazott is. A tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedő sikere volt vasárnap a Romani Designnak, a látogatók nagy tapssal jutalmazták a roma tradíciókat megidéző összeállításaikat. Jövőre újra találkozunk a divat háromnapos ünnepén” – értékelte a hétvégét László Krisztina.