Tizennyolc városba hirdet felnőtt bérletet az idei évadban a Filharmónia Magyarország

Tizennyolc városban indít felnőtt bérletet a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., az évad során 121 hangversenyt hallhat a közönség – erről az ügyvezető igazgató beszélt a Filharmónia országos évadnyitó hangversenyét megelőző hétfői sajtótájékoztatón, Szolnokon.

    Szamosi Szabolcs elmondta: a Filharmónia felnőtt bérleteivel 13 szimfonikus zenekarnak, 11 énekkarnak, illetve énekegyüttesnek, 5 kamarazenekarnak, 8 kamaraegyüttesnek és több száz szólistának, számos karmesternek biztosít fellépési lehetőséget.
Hozzátette: a Budapesti Fesztiválzenekar hét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilenc alkalommal áll színpadra az ország különböző pontjain.     A nagyzenekari művek mellett kamaraművek és szólódarabok teszik változatossá bérleteiket: az Orfeo zenekar Vashegyi György vezetésével öt alkalommal, a Budapesti Vonósok hétszer lépnek fel – tájékoztatott.     Szamosi Szabolcs kitért arra, hogy a Virtuózok műsor győztesei is helyet kapnak bérleteikben öt önálló esttel és szólistaként négyszer is megmutathatják tehetségüket a televízióban eddig még nem hallott művekkel. Megjegyezte: Sebestyén Márta is koncertkörútra indul, hiszen adventi koncertje négy helyszínen is hallható lesz az országban a Filharmónia szervezésében.     Kitért arra, hogy az Unikum-bérlet a legnagyobb budapesti koncerthelyszínekre, az Erkel Színházba, a Művészetek Palotájába és a Zeneakadémiára invitálja közönségét. A bérlet előadásain az egyetemes zenetörténet négy jelentős oratóriuma kerül egymás mellé, a lehető legavatottabb művészek és karmesterek előadásában: Kocsis Zoltán és a barokk zene legnagyobb interpretátora, Helmuth Rilling (Leonard Bernstein tanítványa, Grammy- és Herbert fon Karajan-díjas karmester) is fellép két magyarországi helyszínen, Budapesten és Pécsett – jegyezte meg.     Szamosi Szabolcs szólt arról is, hogy országosan évente több mint 250 ezer gyermeknek szervez a Filharmónia Magyarország koncerteket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az általános iskolásoknak 20 helyszínen 69 koncertet, a középiskolásoknak 5 helyszínen 18 előadást tartanak.     Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy a Filharmónia Magyarország partneri együttműködéseket is kialakított, például a Virtuózok 40 állomásos, országos turnéjának szervezőjeként vagy a Budapesti Fesztiválzenekarral a fiatal tehetségeknek szóló BFZ bekopog című program során.     Hozzátette: a szolnoki zenei életbe a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közös, új, Aba Novák-Filharmónia-bérlettel kapcsolódnak, amely során két fővárosi zenekart – a Budapesti Fesztiválzenekart és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát – viszik el a Tisza-parti városba.     Ignácz Ervin, az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a hétfői országos évadnyitó esten Mozart és Haydn műveiből hangzik el válogatás a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, közreműködik Frankl Péter zongoraművész. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara november 16-án lép fel Szolnokon – jegyezte meg.     Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta: stratégiai partnerei lettek a Filharmónia Magyarországnak és örömmel lépnek fel minden vidéki helyszínen. Hozzátette: a hétfői szolnoki fellépés után kedden Nyíregyházán adnak koncertet.

Forrás:MTI