Tizennégy új tárgy a Gyugyi-gyűjteményben

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay kollekciója újabb 14 műtárggyal gazdagodott dr. Gyugyi László adományozásának köszönhetően. A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legújabb darabjait a gyűjtő jelenlétében mutatták be szerdán a Zsolnay Kulturális Negyedben.

– Figyelembe kell venni, hogy egy már meglévő gyűjteményhez hozzáadott tárgyakról van szó. Ilyenkor tudatosan három célt szolgálhatnak az új darabok: egy művész komolyabb reprezentálását, egy adott stílus mélyebb bemutatását vagy a gyönyörködtetést, azaz, hogy szebb legyen vele a kiállítás – mondta el Gyugyi László.

Ennek megfelelően az új darabok által jobban megismerhető Zsolnay Júlia munkássága, több alkotás az ő nevéhez fűződik, de a tervezők között feltűnik Zsolnay Teréz és Sikorski Tádé is. Most elsőként kerül a gyűjteménybe műtárgy Pehm Gábor tervezőtől.

Az új darabok jó része a historizmus korszakához tartozik, egy azonban a szecessziót idézi meg: a Kagylóváza rákkal című műtárgy mind méretét, mind kivitelezését tekintve kiemelkedik a gyűjteményből. 1900-1901 között készült, a korszak egyik csúcsdarabja. A szecessziós eozin tárgyat a gyűjtőnek Párizsban sikerült fellelnie. A historikus műtárgyak különböző stílusokat képviselnek, ilyen például az isnik (török-perzsa díszítés), a rokokó, az ivory vagy a milleniumi darabok. A 14 új tárgy között található cukortartó, korsó, tál, tányér, teáskanna, tejeskancsó és több váza is.

 

– Pécs a Zsolnay-örökség letéteményese. A város kulturális arculata elválaszthatatlan a Zsolnay életműtől” – hangsúlyozta dr. Őri László alpolgármester. – A Zsolnay-hagyaték gondozása és gyarapítása kötelességünk, amely egyben lehetőséget ad arra, hogy Pécs szellemi értékeit, művészeti kincseit továbbiakkal növeljük – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a mai napon 14 tárggyal gazdagodott, több mint 600 darabból álló gyűjtemény sikerét mutatja az is, hogy már közel kétszázezren látták itt, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az alpolgármester megköszönte Gyugyi Lászlónak az újabb műtárgyakat és megerősítette a városvezetés szándékát arra, hogy a jövőben is méltó módon fogja őrizni és ápolni a város kulturális életét meghatározó Zsolnay-örökséget.

 

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjének véleménye szerint a gyűjteményben található tárgyak a Zsolnay díszkerámiák fejlődéséről, sokszínűségéről és három nagy korszakáról – a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusairól – tanúskodnak, amit tökéletesen kiegészítenek az új darabok, melyek hosszú évtizedek után most visszakerültek szülőhelyükre. Eredetükre utal a több alkotáson is látható Zsolnay Pécs lenyomat, valamint Pécs szimbóluma, az öt torony.

 

Az új tárgyak – több mint 600 társukkal együtt – júniustól láthatók a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény kiállításon, a Zsolnay Kulturális Negyedben.