Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház

 

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.

    A jövő évadban nagyszínpadi bemutató lesz a Rocco és fivérei, a Tartuffe, A vihar és a Tizenhárom almafa. A Gobbi Hilda Színpadon a Médeia, a Macskajáték, valamint a Leánder és Lenszirom című darab látható, míg a Kaszás Attila Teremben A súgót és az Egy előre bejelentett gyilkosság történetét mutatják be.
    A Kodály-módszer című előadás a Nemzeti Színház, a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház és a Sztalker Csoport közös produkciójaként látható majd.
    Vidnyánszky Attila igazgató – aki a jövő évadban két előadást rendez – a színház keddi budapesti évadhirdető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem darabokat tűznek műsorra, hanem repertoárt építenek, amelynek gerincét azok a klasszikus művek adják, amelyeket nemzeti színházi minimumnak szokott nevezni, és amelyek most már szerepelnek műsorukon. Ezek között van Az ember tragédiája, a Csongor és Tünde, a Bánk bán, a János vitéz, az Egri csillagok, továbbá a Csíksomlyói passió és a Vitéz lélek is. Ez az a bázis, amelyhez képest az összes többi darab repertoárra kerül – mondta, hozzátéve, hogy ezen produkciók műsoron tartása a Nemzeti Színház feladata.
    Kiemelte: az elmúlt évadokban 50 címből álló repertoárt hoztak létre, amely lehetőséget biztosít számukra a szabadabb létezésre, műhelymunkára.
    Elmondta, hogy a Trianon-emlékévre számos programmal és egy bemutatóval is készülnek. A nagyszínpadra egy új függöny készül, amelyet magyarországi és külhoni területekről érkező hímzésekből állítanak össze, továbbá a Hajóorrban egy interaktív terepasztalt is felállítanak, amely a magyar nyelven játszó színházak makettjeit ábrázolja, és információt ad a teátrumokról.
    Az igazgató rendezésében a Rocco és fivérei és a Tizenhárom almafa látható az új évadban. A Rocco és fivéreit szeptemberben mutatják be. A Luchino Visconti 1960-as filmjének forgatókönyvét felhasználva készülő előadásról a rendező elmondta: a mű olyan kérdéseket vet fel, hogy meg tudjuk-e őrizni a magunkkal hozott értékeket egy nagyváros dzsungelében, felszínen tudunk-e maradni. Hozzátette, hogy ezzel az előadással fognak szerepelni szeptember végén a szentpétervári színházi olimpián, amelyen magyar kőszínházi társulat még nem lépett fel.
    A Tizenhárom almafa munkacímmel készülő produkciót a tervek szerint 2020 márciusától láthatja a közönség. A Trianoni utótörténet Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján készül. A mű arról a képességünkről szól, hogy fel tudunk állni, mert nincs más lehetőségünk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.
    Euripidész Médeia című művét Eiric Stubo rendezésében szeptemberben mutatják be. A rendezőnek, aki a stockholmi Királyi Drámai Színház, a Dramaten igazgatója két előadása is látható volt a MITEM-en: 2017-ben az Amerikai Elektra, az idén az Egy nyári éj Svédországban.
    Moliere Tartuffe című művét David Doiasvili állítja színpadra, a premiert októberben tartják. A grúz alkotónak a színházban két rendezését, a Szentivánéji álmot és a Cyranót, valamint a MITEM-en egy Macbeth-előadását is láthatta a közönség. Videóüzenetében a rendező hangsúlyozta, hogy vitára alkalmat adó előadást tervez.
    Örkény István Macskajáték című darabját Szász János rendezésében tűzik műsorra a tervek szerint decemberben, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. “Elképesztő nagy színésznőknek tartom őket, nagy megtiszteltetés, hogy dolgozhatok velük” – mondta a sajtótájékoztatón a rendező.
    Shakespeare Vihar című drámáját – decemberi bemutatóval – Andrzej Bubien állítja színpadra, aki Witold Gombrowicz Operett című darabját rendezte korábban a teátrumban.
    Berettyán Nándor A súgó című darabját a szerző rendezésében 2020 januárjától láthatja a közönség a Kaszás Attila Teremben. Szintén ezen a helyszínen és Berettyán Nándor rendezésében lesz látható Gabriel García Márquez Egy előre bejelentett gyilkosság története című műve márciusban.
    Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című meséje Márkó Eszter rendezésében látható 2020 májusától a Gobbi Hilda Színpadon. Szilágyi Andor író elmondta: a darab a szeretetről, a szerelemről, a csúfságról és a szépségről, a hűségről, a kitartásról szól.
    Vecsei H. Miklós Kodály-módszer című művét ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra. Mint elmondta, alkotótársaival zenés előadást készítenek a zenéről. A darab zeneszerzője Kovács Adrián, az előbemutatót 2020 nyarára tervezik.
    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nyáron turnéra indul a társulat, amely jelen lesz többek között a POSZT-on a Caligula helytartója és a Woyzeck című darabbal, augusztus 19-én pedig az esztergomi bazilika előtti téren láthatja a közönség Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését. Szeptember 21-én, a Színházak éjszakáján nyílt nappal várják a nézőket.
    A teátrum elmúlt öt évét kötetben foglalták össze, az Évadkönyvet Kornya István szerkesztésében adták ki, mintegy 500 fotóval.