Titanic a Tabán Kinotékába​n

Hagyománnyá vált, hogy a Titanic Filmfesztivál – komolyan véve a közönség véleményét – pótvetítéseket tart. A fesztivál zárónapján, április 12-én (szombaton) azt a három filmet lehet megnézni a felújított Tabán Kinotékában, amelyek elsőként vívták ki a nézők rendkívüli figyelmét. A Lovak és emberek, valamint a Kálvária című filmet eredeti nyelven vetítjük, hozzájuk csatlakozik a Novák Erik rendezte akció-thriller, a Fekete leves.

17:00 LOVAK ÉS EMBEREK  (eredeti nyelven, angol felirattal) (kísérőfilm: Symphony No. 42) 81′

Izland egy távoli, barátságtalan völgyében a lovak ugyanolyan fontos tagjai a helyi közösségnek, mint az emberek. Értelmes, megértő szemeikkel figyelik meg azoknak az embereknek az életét, akik rajtuk lovagolnak, akik hozzájuk hasonlóan állati ösztöneiktől vezérelve élnek. A falusiak állataikkal együtt dacolnak a jeges időjárással – köszönhetően a helyi, szívmelengető alkoholfajtának – a csodás táj részeként. A nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekhez vezet ebben a komikus drámában, ahol hol az emberek, hol a lovak húzzák a rövidebbet.

Benedikt Erlingsson szokatlan bemutatkozó filmje arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában. Erlingsson különleges története csodásan van filmezve, és megvan a saját, egyedi ritmusa, akárcsak az izlandi lovak jellegzetes ügetésének. Ez volt 2014-ben Izland hivatalos Oscar-nevezése.

Rendező: Benedikt Erlingsson Főszereplők: Ingvar Eggert Sigurðsson Charlotte Bøving Helgi Björnsson Forgatókönyv: Benedikt Erlingsson

19:00 FEKETE LEVES (mb) 100′ akció-thriller

Egy anyagi gondokba keveredett DJ kap az alkalmon, hogy könnyű pénzt csináljon, amihez a diliházban ülő haverját és annak társait hívja segítségül egy pénzrabláshoz. A furcsán verbuválódott csapat sikeresen el is végzi a munkát ? de hamar rá kell jönniük, hogy a megszerzett pénzzel több gond van, mint remélték. A film sajátos hangvételéhez hozzájárul, hogy a színészek saját nevüket használják a filmben és a párbeszédek improvizáción alapulnak, melyek merítenek és építenek a szereplők saját személyiségéből és problémáiból, ezzel elérve az átfedést a valóság és a fikció között. Novák Erik legújabb filmje, egy tőle már megszokott stílusi elemekből építkező, alvilági témájú, fekete humorral fűszerezett akció-thriller.

Rendező: Novák Erik Főszereplők: Luca Bercovici (Felix Culver) Tóth Orsolya (Orsi) Szabó Simon (Simon) Fátyol Hermina (Hermina) Forgatókönyv: Novák Erik, Kresmery Dániel

21:00 KÁLVÁRIA (eredeti nyelven, felirat nélkül) 100′ dráma

James atya jó pap, akit lelki tartása vezérel. Egy nap, amikor vezeklőket fogad, egy számára láthatatlan férfi közli vele, hogy pontosan azért fog végezni vele, mert nem tett semmi rosszat. James egy hetet kap arra, hogy megbékéljen sorsával, és ezalatt sorra meglátogatja felekezete bűnös lelkeit – akik a potenciális gyanúsítottak is egyben. A halálra való felkészülést tovább nehezíti lányának érkezése, aki nemrég kísérelt meg öngyilkosságot.

Rendező: John Michael McDonagh Főszereplők: Brendan Gleeson Chris O’Dowd Kelly Reilly Aidan Gillen Dylan Moran Isaach De Bankolé M. Emmet Walsh Forgatókönyv: John Michael McDonagh