Tiencsini robbanások – Szigorú felelősségre vonást ígér a kínai elnök

A tiencsini ipari parkban történt szerda éjszakai pusztító erejű raktárrobbanások felelőseinek szigorú felelősségre vonását ígérte Hszi Csin-ping kínai államelnök pénteken. Az érintett vállalat több vezetőjét már őrizetbe vették.

    A balesetnek legalább 50 halottja és 701 sérültje van, utóbbiak közül 70-nek súlyos az állapota. Egy embert pénteken reggel mentettek ki a romok alól. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón nem közölték, hogy összesen hány tűzoltónak nem találják a nyomát, de megerősítették: “nagy a veszteség” körükben.
    A híradásokban háborús bombatámadás, helyenként atomtámadás helyszínét idézi az a körülbelül 20 ezer négyzetméternyi terület, ahol robbanások sorozata és a tűz a föld színével tette egyenlővé raktárépületek sorát, rombolt le konténerhegyeket, olvasztott meg fémszerkezeteket és tett ronccsá parkoló és az úton hagyott autókat.
    A közösségi médiában terjedő, sokkoló amatőr videofelvételek a 15 milliós kikötővárosnak (a világ 10. legforgalmasabb kikötőjének) külterületi különleges gazdasági övezetében a romhalmazból felszálló szürke-fekete füstfelhőket mutatják, kiégett új gyártású járművek ezreit, a megsemmisítő erejű pusztítás nyomait.
    A környező lakóépületekben is károk keletkeztek, betörtek az ablakok, kiszakadtak ajtók, volt, ahol a liftajtó is eldeformálódott. A helyiek “földi pokolként” írták le, amit átéltek, több mint 6 ezer embert költöztettek ideiglenes szálláshelyekre, sokan sátrakban töltötték az éjszakát.
    A közvélemény döbbenten veszi tudomásul a történteket, miközben magyarázatot és felelősöket keres. Az internetes fórumok uralkodó témája, hogy miként fordulhatott elő, hogy lánglovagok tucatjai haltak meg, vagy szenvedtek sérüléseket. A hozzászólók biztosra veszik, hogy a tűzoltóparancsnokok nem voltak kellően elővigyázatosak, nem mérték fel jól a terepet, a mentőkre leselkedő veszélyt, szakmai hibát vétettek.

    A Zsujhaj International logisztikai vállalat raktárépületét a hivatalos iratok szerint eredetileg veszélyes és mérgező anyagok tárolására tervezték. A rendőrség megállapítása szerint a robbanás idején főleg ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak benne. Más sajtójelentések 700 tonna mérgező nátrium-cianidról is említést tesznek.
    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pekingi katasztrófaelhárítási központjának szakértői, továbbá a kínai hadsereg 214 nukleáris és vegyi elhárító szakembere utazott a helyszínre, hogy felmérje, elemezze a vegyi anyagok égésének következményeit, a levegő állapotát és a gázok esetleges mérgező hatását.
    A területileg illetékes helyőrség 130 embert állított a mentés és a helyzetfelmérés szolgálatába, ők felelnek a drónok és a helikopterek által végzendő kutatásért, a légi oltásért. Körülbelül ugyanennyi katona áll készenlétben a kapcsolódó feladatok ellátásra.
    Tíz pekingi kórházból több tucat klinikai és pszichológiai szakorvost küldtek Tiencsinbe. A koordinációs intézmény több vért, eszközöket és gyógyszereket, illetve ezek gyors biztosítását kérte.
    Sajtójelentések szerint Tiencsin város vezetése a területén működő vállalatok vezetőivel máris konzultációkat kezdeményezett a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek megszigorításáról, illetve a szabályok, előírások betartásának ellenőrzéséről.

Forrás:MTI