Teve szépségverseny Budapesten?

  1. október 11-én 19 órakor nyílik Yiannis Roussakis athéni származású fotóművész kiállítása a Várkert Bazárban, amely a Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogram keretein belül valósul meg. Yiannis Roussakis az elmúlt több mint egy évtized során a világ számos országát megjárta, jelenleg pedig Abu Dhabiban él és alkot.

Munkái központi témáját a hétköznapi tárgyak, terek, pillanatok alkotják, ezek szürreális természetét mutatja be alkotásaival, ezzel is azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot.

artmomentsfesztival-yiannis-roussakis-million-street-kiallitas_oktober-11

Munkáit eddig Londonban, Athénban, Glasgowban, Dubajban és Abu Dhabiban mutatták be. 2012-ben beválogatták a Sony World Photography Awards versenyzői közé, 2014-ben pedig harmadik helyezést ért el a Prix de la Photography (PX3) díjon.

Az Art Moments művészeti fesztivál programjaként nyílik kiállítás A Million Street című sorozatból a Várkert Bazárban október 11-én. A kiállítás keretében bemutatott anyag egy tradicionális emirátusi esemény, az évenként megrendezésre kerülő teve szépségverseny és vásár különös világába enged betekintést. A tárlat érdekes képet ad arról, miként látja egy más kultúrából érkező és más vizuális beidegződésekkel rendelkező idegen ezt a merőben helyi hagyományt.

A Zenith Art Exchange egy nemzetközi vizuális művészeti csereprogram, amely 2013-ban indult az Art Moments Kortárs Művészeti fesztivál keretében. A program célja, hogy növelje a magyar kortárs vizuális művészet ismertségét a Közel Keleten, ill. az arab kortárs vizuális művészetet itthon, ezzel erősítve e területen a nemzetközi szakmai párbeszédet.

Célja továbbá, hogy áttörjék a nyugati világban szokványos előítéleteteket, sztereotípiákat, félelmeket és a gyakori távolságtartó hozzáállást az arab kultúrával szemben. A bemutatott tárlatok anyaga lehetőséget teremt arra, hogy közelebbről tekinthessünk az arab világra, és ez által reálisabb képet alkossunk róla. A festményeken, fotókon, design tárgyakon keresztül tanulhatunk a közel-keleti emberek mindennapjairól, örömeiről, fájdalmairól, problémáiról, szembesülhetünk az arab világ sokszínű, olykor ellentmondásos társadalmi és politikai jelenségeivel, és mindezen ismeretek, benyomások nyomán sokkal emberibb nézőpontból érthetjük meg az arab népeket.

A jövőben a szervezők szándékai szerint a nemzetközi paletta kiegészül más ázsiai országok, mint Kína, India, Törökország kortárs művészetének hazai bemutatásával is.