Testvér lészen… – mert zene van mindenhol a Katlanban

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket. Hangfürdőt is vehetünk, a picik a Hangicsáldában ismerkedhetnek a zenével, augusztus 7-én 16.00 órától pedig a Kórusok Éjszakájának résztvevőivel, valamint számos fellépő művésszel együtt közösen dalt tanulunk, hogy 17.04-kor, miután megszólalnak mindhárom faluban a harangok, együtt énekeljünk Cseh Tamás emlékére.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik idei díszvendége Lajkó Félix – aki többféle koncertet is ad: a beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel (a programból: Kodály Zoltán: Galántai táncok / Bartók Béla: Román népi táncok / Dohnányi Ernő: 3 tétel a Ruralia Hungaria-ból…) és lemezbemutató koncertet is ad. 2013-ban Mező címmel elkészítette élete első igazi citerás lemezét, amelyről először a kritikusok áradoztak, majd következett a nagy hír: az album vezeti a World Music Chart Europe világzenei toplistáját! A Katlanban most élőben!

A tavalyi Requiem után mindenkit visszavár a beremendi csillagos ég! Több mint száz zenész és énekes (újra Dinyés Dániel vezetése alatt) a színpadon, és a varázslatos “A kilencedik”… Ha azt mondjuk: “A kilencedik”, az a világ bármely pontján Beethoven kilencedik szimfóniáját jelenti. Ennek egyik oka, hogy talán a legtöbbet játszott komolyzenei darab. A másik oka, mondanivalójának mindig aktuális volta, hogy “testvér lészen minden ember”. Azt a mondanivalót és akaratot, amit Beethoven ennek a szimfóniának minden egyes hangjába beleszőtt, nem lehet elégszer felmutatni és elég hangosan játszani, hogy minden emberi fülbe belemásszon, és kitörölhetetlenül tovább zengjen.A beremendi koncert mellett Dinyés Dániel újra Opera-beavatót tart mindhárom falu templomaiban, ezúttal Offenbach Hoffmann meséivel ismerkedhetünk, és a Dohnányi Zenekar néhány tagjával Mozart/Beethoven koncertre is készül.

De ezeken túl a nép- és világzene, a komolyzene, a jazz szeretői kedvükre mazsolázhatnak a választékból, arról nem is beszélve, hogy bármelyik színpadon, udvarban, vagy pince előtt rábukkanhatnak valami addig ismeretlenre, és beleszerethetnek egy-egy műfajilag teljesen behatárolhatatlan, ám annál izgalmasabb formációba. Minden nap más és más tájegység dallamaival, ritmusával, mozdulataival ismerkedhetünk a néptáncműhelyben és a Nép(i) kocsmában, újra visszatér a Katlanba a Csík Zenekar, az Ethno zenei műhelyt Miquéu Montanaro vezeti, a Szabad zenei műhelyt pedig a Geröly Quartet. A Romungro fiúk már állandó vendégei a Katlannak, Grencsó István társaival Szabados György emlékét idézi, nem hiányozhat Ferenczi György és a Rackajam sem. Both Miklós és a Palimo Story is megmutatja magát, és a Zalaegerszegi leánykar is visszatér.

Csemege „az ukrán-észt forgószél”, a Svjata Vatra, amely saját meghatározása szerint „tűzfolkot“ játszik. A zenekar bátran elegyíti az ukrán és észt népzenei motívumokat, hidat építve korok és kultúrák között. Egy másfajta zenei utazásra hív a Magyarországon jól ismert francia/oxitán muzsikus Miquèu Montanaro. A két különböző (afrikai és oxitán) kultúrát képviselő furulyás párbeszédét egy francia harmonikás és egy Burkina Fasó-i kora (afrikai hárfa) virtuóz festi alá sajátos módon. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi zenéje elevenedik fel a Vágtázó Csodaszervas egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában. A különleges, ősi hangszereken felcsendülő dallamok a zene varázserejével megnyitják az átjárót az őserejű, természetes, teljes Világegyetembe. Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze és Hrutka Róbert egy varázslatos utazásra hívnak bennünket Angliától Oroszországig angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalokkal, versekkel.

A fergeteges bulikról olyan zenekarok gondoskodnak, mint Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek: a Mitch & Mitch (melynek stílusát kedvenceik befolyásolták, köztük éppúgy megtaláljuk az easy listening klasszikusait, mint az avantgarde zenész-zeneszerző gurukat. Ehhez jön még a punk rock, a jazz vagy az elektronikus zenék hatása…), vagy a szédületes karneváli dzsesszt játszó francia őrület: a Wombo Orchestra. De fellép a kitűnő zenészekből, fantasztikus egyéniségű énekes előadókból álló Budapest Bár is, akik számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Egy tangóharmonikás zseni és egy hihetetlen dobos-énekes erőteljes, elsöprő találkozása a Summer rebellion: muszáj meghallgatni! Lassan nincs Katlan Beckék nélkül: nem csak a 30Y, de a bezzegakurvabeckek is fellépnek. És ahogy mindig: első este Quimby, utolsó este Kiscsillag a nagyharsányi focipálya nagyszínpadán!