Terje Nordby: Jégszirom – a Magyar Színház új premierje

A norvég fjordok fölötti jeges hegyek között elhagyatott tőzegház. Lakói egy házaspár, az ágybeteg Johanna és a mogorva Andreas. Távol mindentől, teljes egymásrautaltságban, két egymást mérgező ember. Ebbe a fagyos légkörbe robban be a Bűbájos, hogy Andreas kérésére meggyógyítsa az asszonyt. A három ember végzetesen összekapaszkodik.

DSC_6656m-169

Balsai Móni és Gula Péter – Fotó: Dóka Attila

A csodatévő Bűbájos testet és lelket egyaránt gyógyít, mert a testet a lélek betegíti. A halálos titok. Álom vagy valóság? Tudomány vagy sarlatánság? Bűnös vagy áldozat? Varázslat vagy képzelgés?

A Magyar Színház október 31-től tűzte műsorra az Ibsen-díjas norvég drámaíró misztikus krimijét, amely tele van szeretettel és megbocsátással a szereplők iránt. Emberek ők, akik élni próbálnak, elbuknak, és egymásra támaszkodva fölállnak.

Terje Nordby 1949-ben született Norvégiában. Szociológiát tanult és több foglalkozást is űzött, míg 1978-tól szabadfoglalkozású drámaíró lett. 1976-ban részt vett az oslói „Tramteatret” megalapításában: számtalan darabot írt az 1986-ig működő, de máig legendás, független, politikailag radikális színtársulat számára. A színház bezárása után sem hagyott fel a drámaírással: műveit Norvégia minden nagyobb színháza bemutatta, emellett kabarékat, rádiójátékokat és népszerű tévésorozatokat írt (Come back, Liza című hangjátékát a Magyar Rádió is műsorra tűzte Kaszás Attila főszereplésével). Az írás mellett napi rádióműsort is vezet, amely az ünnepekhez, a misztikumhoz, a szakrális eseményekhez kapcsolódik. 1995-ben a Jégsziromért megkapta az Ibsen-díjat.

Tervezett bemutató: 2013. október 31.

Johanna                                  Balsai Móni

Andreas                                  Gémes Antos

Bűbájos                                  Gula Péter

Rendező: Harsányi Sulyom László

Zene: Barabás Árpád

Díszlet: Harsányi Sulyom László, Csákó Béla    

Jelmez: Kovács Yvette Alida

Dramaturg: Perczel Enikő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*