Terep-rallye-s vendégszereplés Etyeken

522062_657326671053644_8850126118244813567_nOsváth Péter és navigátora Farnadi Ágnes részt vett a Terep-rallye Országos Bajnokság hetedik, Etyek környéki futamán. A Balatonfüredi kettős egy Nissan Navara PickUp-val állt rajthoz az október 25-én megrendezett versenyen, ahol nem vallottak szégyent, hisz az abszolút harmadik és a saját kategóriájuk második helyét szerezték meg.

Adódik a kérdés, hogy egy rallyeversenyző miért indul el egy terep-rallye futamon? Peti egyszerű magyarázattal szolgált a kérdésre:

„Ágit, mint navigátort kölcsön kérték az augusztusi HunGarian Baja-ra és attól a csapattól kaptunk egy jó ajánlatot a Nissan Navara kipróbálására. Ez most lett esedékes és éltünk a lehetőséggel, megpróbáltuk ezt a dolgot, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen is valójában.

Más, mint a rallye, mert a terep-rallye-ban a helyszínen kapsz egy itinert, nem tudsz tréningezni. Ezért ebben a szakágban igazán felértékelődik a navigátor szerepe, itt tényleg 100 %-ig képben kell lennie a mitfahrernek! Nehéz átállni az általunk használt itinerről a terep-rallye-ban használt itinerre, de Ági nagyon jól végezte a dolgát és ez sokat segített nekem.”

Az előző napi esők nagyon feláztatták a talajt, így a sár, mint extra nehézségi tényező tovább nehezítette a pilóták és navigátoraik dolgát.

„Igen persze, de mindenki számára ugyan olyanok voltak a körülmények. Azt azért sajnáltam, hogy ennyi sár volt a pályán, mert száraz körülmények között jobb képet kaphattunk volna az autó teljesítményéről. Nehéz az autó, megtankolva 2,5 tonnáról beszélünk, ha ilyen rosszak a körülmények akár 2-300 kg sár is rá tud telepedni még pluszban az autóra. Kicsit butább a hajtása, nem úgy kanyarodik, mint egy jól beállított Mitsubishi. Más, de ugyan úgy kormány van benne, kerekek hajtják, ha ráérez az ember és jól elkapja a fonalat, akkor nagyon jó élményt nyújt. Panaszra persze semmi okom, hisz a kategóriánkban másodikak, abszolútban pedig harmadikak lettünk. Előzetesen nem vártam magunkat ilyen helyre, de nagyjából minden összejött nekünk. Nagyon jó volt a verseny és az tetszett igazán, hogy rengeteget kellett improvizálni.”

Nem hagyhattam ki a kérdést, hogy ilyen sikeres kezdést követően Peti átnyergel-e a terep-rallye-ra, vagy marad a jól megszokott Mitsubishinél?

„Ez egy egyszeri alkalom volt! Biztos, hogy fogok még ilyen versenyen indulni, de a rallye az én szívem csücske, nem fogok váltani, maradok rallyeversenyző!”

10710547_657326074387037_8267464118775799193_n