Teltházas koncerttel nyitott a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Teltházas koncerttel nyitott az idén hatodik alkalommal megrendezett Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) – közölték a szervezők az egyhetes komolyzenei hangversenysorozatnak helyet adó Szivárvány Kultúrpalotában tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

kaposfest

Várdai István csellóművész, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) egyik művészeti vezetője és az Erkel Ferenc Kamarazenekar a rendezvénysorozat nyitókoncertjén a Szivárvány Kultúrpalotában 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Varga György

    Baráti Kristóf hegedűművész, a Kaposfest új művészeti vezetőinek egyike (a másik Várdai István csellóművész) felidézte: márciusban még voltak kétségei, hogy lehetséges-e ilyen rövid idő alatt összeállítani a fesztivál programját, de mint mondta: az eddigi előjelek alapján a legnagyobb reményeiket is felülmúlja a rendezvény fogadtatása.
    Ez Magyarország egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválja – mondta Baráti Kristóf, hozzátéve: a csütörtök esti nyitókoncert és a ma délelőtti hangverseny is bizonyíték arra, hogy a fellépő művészek legmagasabb színvonalon elevenítik meg a kamarazenei irodalom remekeit.
    Szita Károly, Kaposvár polgármestere annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ötletadó Kokas Katalin hegedűművészt váltó két kiváló fiatal művész folytatja majd a sikersorozatot, és a korábbi évekhez hasonlóan ezután is csodálatos koncerteket hallhat a zenekedvelő közönség.
    A polgármester közölte, a rendezvény főtámogatójaként a város 75 millió forinttal járult hozzá a fesztivál megrendezéséhez, majd újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, a bevételek ugyan nem fedezik a kiadásokat, de a rendezvény nem is erről szól. Büszke arra, hogy ilyen rangos eseménynek ad otthont Kaposvár, hogy sok vendége van ezekben a napokban a városnak.
    Lesták Bedő Eszter hegedűművész, az Erkel Ferenc Kamarazenekar koncertmestere emlékeztetett, hogy a korábbi években Kokas Katalin meghívására négy Kaposfesten is részt vett. A kamarazenekarral most először mutatkoznak be a kaposvári közönségnek, ami “óriási lehetőség” a számukra. Elmondta, hogy kilenc koncerten lépnek majd fel, 22 művet adnak elő, amiből 6 saját zenekari darab.
    Bolyki György fesztiváligazgató úgy vélekedett, hogy az új művészeti vezetők a nyitókoncerten “letették a névjegyüket”.
    Az augusztus 19-ig tartó Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon klasszikus zenei hangversenyekkel, dzsessz- és gospelkoncertekkel, cigányzenével és kiállításokkal várják az érdeklődőket.
    A programban 14 klasszikus zenei hangverseny szerepel, melyekre a szervezők tájékoztatása szerint már a fesztivál megkezdése előtt szinte minden jegy elkelt.
    Péntektől szerdáig nemcsak este, hanem délután is lesznek koncertek, végül a fesztivál zárónapján – jövő hét szerdán – az esti gálakoncert előtt délelőtt és délután is lesz egy-egy komolyzenei hangverseny. A koncertek előtt minden nap lesz műsorismertető.
    A fesztiválon fellépő több mint félszáz művész között mások mellett Andreas Ottensamer, Koh Gabriel Kameda, Würtz Klára, Farkas Gábor, Finghin Collins, Perényi Miklós, Dudu Carmel, Zempléni Szabolcs és az Erkel Ferenc Kamarazenekar ad koncertet a Szivárvány Kultúrpalota színpadán.
     A fesztiválra – diákigazolvány felmutatásával – a fiatalok egy koncertjegy áráért “Kaposfest párnát” vásárolhatnak, amivel mind a 14 klasszikus koncertet meghallgatják.
    A programot ingyenes könnyűzenei koncertek is színesítik, melyeken a hazai könnyűzene, a dzsessz és a gospel rangos képviselői lépnek fel. A cigányzene egyik legkiválóbb képviselője, ifj. Sárközi Lajos és zenekara a Kapos Hotelben ad koncertet. Egy másik helyszínen, a Hang-Árban péntek este a Blahalouisiana, szombaton a Headbengs, vasárnap a Random Trip, hétfőn pedig a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul and Gospel kórus lép színpadra.
    A fesztiválra érkezőknek két képzőművészeti programot is ajánlanak a szervezők: Baksai József Munkácsy-díjas festőművész A csönd ideje című kiállítását a Vaszary Képtárban, Szigeti Tamás fotóművész neves klasszikus és dzsessz-zenészekről, karmesterekről, énekesekről készült képeit pedig a Rippl-Rónai-teremben nézhetik meg az érdeklődők.
    A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál az elmúlt öt évben mintegy 100 ezer látogatót vonzott a somogyi megyeszékhelyre.
    A fesztivál idei programjáról a Kaposfest honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás:MTI