Teljesen megújult és kibővült az Ökumenikus Segélyszervezet orosházi Szociális és Fejlesztési Központja

Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett orosházi családok átmeneti otthona több mint 100 millió forintból újult meg. Az átfogó renoválás és épületbővítés az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az épület ünnepélyes átadóján Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója mellett részt vett Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Dávid Zoltán Orosháza város polgármestere.   

 

A TIOP-3.4.2-11/1-2012-0044 számú, „Új utakon – Családok átmeneti otthonának felújítása Orosházán” elnevezésű projekt keretében az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 110 134 964 forinttal támogatta a projektet, azon belül 83 950 500 forinttal az építési munkálatokat.

A pályázati forrást az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló családokért végzett munkájának támogatására indított országos adománygyűjtései (szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés, Felhőtlen Gyermekkor kampány) keretében magánszemélyektől érkezett pénzadományok egészítették ki összesen 116 991 117 forintra. Ennek az összefogásnak köszönhetően az intézmény minden helyisége megújult: Az eredeti épületkontúron belül a 7 lakószobán kívül megújultak a közlekedők, a vizesblokkok, mosókonyha, fejlesztő-, foglalkoztató- és interjúszobák, valamint az intézmény dolgozóinak helyiségei is (irodák, teakonyha, gondozói szoba, raktár). Az épület bővítésével további 4 lakószobát alakítottak ki. Az energiatakarékosság és a költséghatékony működés jegyében az épület hőszigetelésére (pl. nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése, új hőközpont kialakítása, külső szigetelés) is nagy gondot fordítottak a felújítás során. Pályázati forráson kívüli beruházásként valósult meg az épület használati-melegvíz ellátását biztosító/kisegítő napkollektor rendszer. Megújult a teljes belső közmű hálózat, ill. az előírásoknak megfelelő tűzjelző rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették az épület villámvédelmi rendszerét. A beruházás keretében az örökségvédelmi szempontok betartásával készült el az utcai főhomlokzat rekonstrukciója (eredetivel azonos új ablakszárnyak beépítése, vakolat- és tégla-architektúra, bádogos szerkezetek megújítása). A tető ácsszerkezeteit megerősítették, a bővítéssel egységesen új cserépfedéssel látták el. A munkálatok során az épület fizikai akadálymentesítése is megtörtént, hogy mozgáskorlátozottak is igénybe tudják venni az Ökumenikus Segélyszervezet intézményének szolgáltatásait. Az átmeneti otthonban kiemelt szempont, hogy családok és a gyermekek számára szervezett programok ideális körülmények között valósulhassanak meg, ezért az intézményben egy nagyobb csoportszobát is létrehoztak. Az átalakításnak köszönhetően mostantól modern, barátságos, energiatakarékos és jól használható lakóhelyiségek, közösségi terek várják az Ökumenikus Segélyszervezetnél menedékre találó családokat Orosházán.