Teljes kudarc a Fidesz szegény családok elleni hadjárata

A nyilvánosságra került alapján világossá vált, hogy a családi pótlék megvonása nem ösztönzi az iskolába járást. Éppen ellenkezőleg, az elmúlt három tanév alatt 15%-al nőtt azoknak a diákoknak a száma az általános iskolában, akiknek családjától a sok igazolatlan hiányzás miatt megvonták a családi pótlékot. Különösen súlyos a probléma az ország hátrányos helyzetű részein. Tehát nem kevesebb, hanem több lett tehát a hiányzás a családokat fenyegető kormányzati politikai miatt.
A középiskolákban ugyan statisztikailag csökkent a hiányzók száma, de ennek csak az oka, hogy a tankötelezettség leszállítása miatt az elmúlt években sok ezer 18 év alatti fiatal került ki az iskolából végzettség nélkül a közmunkás létbe.

A Demokratikus Koalíció kezdettől figyelmeztetett, hogy a családok fenyegetése és büntetés nem alkalmas az iskolai lemorzsolódás csökkentésére. Sőt, a családi pótlék megvonása a szegény családok esetében gyakran lehetetlenné teszi az iskolába járást.

A Demokratikus Koalíció szerint a Sokak Magyarországán minden gyerek számára biztosítani kell az iskolába járás alapvető pénzügyi feltételeit. Ezzel és a családokkal való együttműködéssel lehet csökkenteni az iskolai hiányzásokat és lemorzsolódást.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Niedermüller Péter a DK alelnöke, EP képviselője.