Tegyünk közösen a méhnyakrák megelőzéséért!

Figyelemfelhívó kezdeményezés az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

 

2014. január 20. Budapest – 2014. január 19. és 25. között immár 8. alkalommal  rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A kezdeményzés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Az összefogás nagyszerű példáját mutatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. immár több évre visszanyúló együttműködése, melynek köszönhetően közel ezer rászoruló lánygyermek és anya jutott hozzá méhnyakrák elleni védőoltáshoz. A GlaxoSmithKline Kft. adományának köszönhetően a Segélyszervezet idén újabb 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát tud felajánlani nehéz körülmények között élő lánygyermekek és anyák számára.

A méhnyakrák annak ellenére a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 év alatti nők között Európában, hogy védőoltás és rendszeres szűrés együttes alkalmazásával már van lehetőségünk megelőzni. A méhnyakrák elleni védőoltás ma már a kislányok mellett a szexuális életet élő felnőtt nőknek is javasolt. Hazánkban már több mint százezer lány és felnőtt nő élt a méhnyakrák elleni védőoltás lehetőségével.

A GlaxoSmithKline Kft. elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és fontosnak tartja, hogy társadalmi összefogás keretében hívja fel a figyelmet a betegség megelőzésére és az egyéni felelősségvállalás jelentőségére. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel évek óta tartó együttműködésünk során az egészségtudatosság hangsúlyozását helyeztük a középpontba és nagyon örülünk, hogy idén is folytatódik a kezdeményezés.” – emelte ki Alison Farquhar, a védőoltást gyártó cég vezetője.

„Példamutató az a szerepvállalás, ahogy a GlaxoSmithKline Kft. hosszú távon támogatja  az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Az ilyen elkötelezett együttműködéseknek köszönhetően válik tervezhetővé a segítségnyújtás. Külön öröm, amikor a rászorulókat egészségük megóvásában is tudjuk támogatni, hiszen ez az alapja annak, hogy saját egzisztenciát teremtsenek családjuknak és fenn is tarthassák azt. A látókörünkben élő családok között ezúttal is nagy volt az érdeklődés a vakcina iránt – mondta el Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója a védőoltás-adomány átvételekor. „Munkatársaink azok közül választották ki a lányokat illetve anyukákat, akik megfelelnek a védőoltás beadási  feltételeinek, s felelősséggel vállalták a teljes oltási sor felvételét”– tette hozzá.

A  8. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétről

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, amelyet immár nyolcadik éve rendeznek meg. A programsorozat főszervezője az Európai Méhnyakrák Szövetség[1], amely megalakulása óta számos akciót indított a méhnyakrák megelőzéssel kapcsolatban, köztük a 2007 óta minden január végén megrendezendő méhnyakrák megelőzési hetet. A figyelemfelhívó akció keretében tavaly 30 országban több mint 3 ezer különböző rendezvényt tartottak a megelőzési héten, így több millió személy jutott naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról. A programsorozat ezzel valódi párbeszédet kezdeményez a betegségről a nők, egészségügyi dolgozók,  a politikusok, a média és a közvélemény között.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*