Teafaolaj – a sokarcú segítőtárs

A gyógyhatásokkal rendelkező ausztrál teafa, a Melaleuca alternifolia olaja a pandémia idején került be igazán a köztudatba, mára pedig az egyik leggyakrabban használt olaj. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása miatt sokoldalú szerepe van a mindennapokban. Baktériumölő, gombaölő, vírusölő, parazitaölő tulajdonságait széles körben alkalmazzák. Az alábbiakban megtalálhatók a legfontosabb információk és használati tanácsok erről a különleges segítőtársról.

Az ausztrál bennszülöttek titka

Hiába létezik világszerte több mint 200 mirtuszfélék családjába tartozó faj, ebből csak a Melaleuca alternifolia rendelkezik különleges gyógyhatású tulajdonságokkal. Nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére. Ezt a kivételes gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. A Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből főzetet készítenek, innen ered a “teafa” (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.

Nem mindegyik teafaolaj gyógyhatású

A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de számos klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja. A Melaleuca alternifolia leveleiből vízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Nagyon érdemes odafigyelnünk arra, milyen teafaolajat vásárolunk, hiszen a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj, és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas, és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony, és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

A teafaolaj felhasználási területei

Egy valóban gyógyhatású teafaolajat széles körben használhatunk bőrfertőzések, száj és fogínygyulladás, szájfertőzés, körömgomba, hajkorpásodás, vágott és horzsolt sebek, pattanásos bőr (akne) kezelésére.

Bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknás bőr valamint körömgomba kezelésére

Bőrproblémák esetén érdemes naponta 10-15 cseppet fél pohár (kb. 1/2 db) langyos vízben elkeverni, az oldatot steril vattapamaccsal vagy gézzel az érintett bőrfelületre felvinni. Mivel a teafaolaj a vérző sebet sem csípi, emiatt a sebkezelésben, az elsősegélyben nélkülözhetetlen. A teafaolajat csak hígítva használjuk, ne vigyük fel töményen a bőrfelületre.

Száj és fogínygyulladás valamint szájfertőzések esetén

Száj- és fogínygyulladás esetén javasolt 5-10 cseppet 1 pohár (kb. 1 dl) langyos vízzel elkeverni, naponta többször gargarizálni, illetve öblögetni. Azonban vigyázzunk, nehogy lenyeljük az elkészített oldatot!

Mikor és hogyan ne használjuk?

12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása, valamint akkor sem, ha ismert érzékenységünk vagy allergiánk van a teafaolajra vagy a colophonra. A teafaolajat nem szabad bevenni (lenyelni) és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüljük a használatát. Csak hígítva alkalmazandó!

A teafaolaj nélkülözhetetlen tagja a háztartásunk házipatikájának, sokoldalúan segíti a kisebb mindennapi egészségügyi problémák megoldását. Érdemes tehát beszerezni egy kis fiolával minden családnak.

A cikket a Tebamol® Teafaolaj támogatta. További információ: www.tebamol.hu