Te miben hiszel?

2000-ben, amikor az ARC először írta ki éves pályázatát, egy új médiumot adott a társadalom kezébe. Az óriásplakát forma azóta is alkalmasnak bizonyul arra, hogy gyakoroljuk rajta a demokrácia egyik legalapvetőbb vívmányát, a szólásszabadságot. Kritikusan, önkritikusan, humorral, őszintén.
A szabad véleményalkotók pályaműveiből népes taglétszámú, független zsűri válogatja ki azokat, amelyek a maguk módján a leginkább fején találják a szöget.
(A zsűri névsora megtalálható a http://www.arcmagazin.hu/14-arc-zsuri-lista weboldalon)
Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Idén is rengeteg kritikai hangú véleménnyel, különböző szemszögből láttatott valósággal találkozhatunk az ARC kiállítóinak képein.
„Gyorsul a világ. Lassul a forgás. Semmi sincs úgy, mint volt. Minden úgy van, ahogy azelőtt. Fontos a szeretet. Senkit nem érdekel. Helyzet van. Közöny van. Van Isten. Nincs ilyen. Van jövő. Csak múlt van. Jelen vagyunk. Sehol se vagyunk. A pénz számít. Csak az nem számít. A tudás hatalom. A Párt a hatalom. Hiszek egy országban. Sok országban hiszek. Ésszel. Erővel. Szent akarattal. Fent agyarakkal. Te miben hiszel?” (Részlet a pályázati kiírásból)

Mi hiszünk abban, hogy a vélemények sokszínűsége nem zárja ki a legkisebb közös többszörös meglétét.

HVG – Tények mögött a lényeg
Értékazonosságaink okán, az idén 35 éves, a politika és gazdaság összefüggéseit
tényszerűen feltáró HVG altémával csatlakozott pályázatunkhoz. “Tények mögött a lényeg” mottójú közös pályázati kiírásunkra számos pályamű érkezett, melyek közül az 5 legkiemelkedőbb került be a 14. ARC kiállítás képei közé.

MagNet – Küldjetek tervet, nyerjetek teret!
A MagNet Bank saját felhívással csatlakozott a 14. ARC pályázathoz. Tavalyi sikeres együttműködésüknek köszönhetően a bank idén is külön szólította meg a civil szervezeteket. A szervezet működését legkreatívabb módon bemutató 2 alkotás kerülhetett be az idei ARC mustrára.

Nyertesek
A 111 kiállított pályaműből 3 helyezettet választott a zsűri, valamint idén is kiosztotta a legpimaszabb, legkedélyborzolóbb alkotásnak járó díjat, a borz díjat.

1. díj
Macskabajusz Művek: Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés

2. díj
Herr Milán: Hungarian in Europe

3. díj
Halász Géza: Csúcsforgalom

Borz díj
Szinovszki Magdolna, Szamosi László: Hiszek egy…

„Tények mögött a lényeg” HVG ARC+ díj
Gutema Dávid: Orosz báb

MagNet – díjazott civil szervezetek
Ökológiai Evolúció Alapítvány
Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Hammer Advertising – a legütősebb ötlet különdíja
Faniszló Ádám: Szabadság

Támogasd a 15. ARC-ot!
Ez az ARC lesz a végső? Rajtad is múlik!
Az ARC hosszú ideje veszélyben van, mert az általunk képviselt értékekkel – szabad, független, nyitott, aktuális, kritikus, sokszínű, bátor – egyre kevesebb cég mer közösséget vállalni. Márpedig a kiállítás eddig kizárólag szponzori támogatásokból valósult meg. Az ingyenes látogathatóságból a szervezők nem szeretnének engedni, ezért ideje új formában, alternatív finanszírozási forrásokat keresniük. A Nyílt Társadalom Intézet segítségével gyűjtést kezdeményeznek, arra kérve a rendezvény kedvelőit, hogy ha tehetik, támogassák a 15. ARC-ot akkora összeggel, amekkorát nem sajnálnának kiadni egy kiállításra!

Csikkszedés a Csikk Brigáddal
Az idei kiállításon a képek mellett a környezetvédelem is hangsúlyt kap. A TerraCycle, amely vezető vállalat a hagyományosan nem újrahasznosítható hulladékok piacán, már több országban is nagy sikerrel vezette be a cigarettacsikk-gyűjtő programját. A kezdeményezés hazánkban a Philip Morris Magyarország Kft. együttműködésével Csikk Brigád néven vált ismertté.
Szeptember 13-án a TerraCycle csikkgyűjtő akciót szervez a kiállítás helyszínén, amelyhez bárki csatlakozhat. http://www.terracycle.hu/hu/pages/csikkszedes_az_arcon.html

A 14. ARC pályázat és kiállítás megvalósításában közreműködő ARCostársak: Ringier, HVG, Spektrum, Kreatív Csoport, DELL, Oázis Computer, Wacom, Relatív, Medence Csoport, Neonoir, AS Services, Mandala Jógastúdiók és sokan mások.

ARC – a képtelenség és arctalanság ellen!