Taxisblokád hétfőn Párizsban az Uber ellen

Párizs körüli taxisblokádra szólította fel hétfőre tagjait a három legjelentősebb francia taxisszervezet. A taxisok az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás ellen tiltakoznak.

    Miután a párizsi kereskedelemi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, a három legjelentősebb taxivállalat “ezen igazságtalanság ellen határozott és heves válaszlépésre” kérte a taxisokat. Véleményük szerint az Uber tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisok esetében szigorú követelmények.
A felhívás szerint “óriási mobilizáció” várható hétfő reggel 5 órától a Roissy – Charles de Gaulle repülőtér körül, illetve az onnan Párizsba vezető északi autópályán, a fővárosba keletről bevezető utakon, a Párizstól déli irányban található Orly repülőtérről bevezető autópályán és a nyugati irányba induló autópályán. Azaz Párizs körül teljes blokádot hirdettek a taxisok.
Az amerikai központú Uber már Európa sok országában jelen van, és munkamódszere már számos helyütt éles tiltakozásokat váltott ki. A szolgáltatás Franciaországban február óta elérhető. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Magyarországon is egyre többen veszik igénybe, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium a közelmúltban egyeztetéseket indított a megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében.

Forrás:MTI