Tavaszi cipőváltás egészségesen, kényelmesen!

           Évszakváltáskor a szekrény mélyéről előkerülnek az előző évi ruhatárunk darabjai, és sokszor ilyenkor szembesülünk azzal, hogy milyen új cipőket kell majd beszereznünk a következő szezonra. Ekkor szoktuk nyakunkba venni a várost, hogy egy (vagy több) shopping-körút keretében megtaláljuk a tökéletes darabokat. Nem beszélve arról, ha a gyerekeink vagy más családtagjaink számára is mi vásárolunk. Rengeteg időt és energiát spórolunk meg, ha tudjuk, hogy honnan és hogyan szerezhetjük be azt, amire szükségünk van.

 

            Először is, el kell döntenünk, milyen tényezők alapján szeretnénk választani. Egészségünk megőrzése – vagy adott esetben visszanyerése – mindannyiunk számára fontos, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy mennyire lényeges ebből a szempontból a cipő minősége. Nem is gondolnánk, milyen gyakran állhat az állandó fáradtság és rossz közérzet hátterében a nem megfelelő cipő, melynek tartós viselése akár csúnya – és fájdalmas – elváltozásokhoz (pl. bütyök, lúdtalp) is vezethet.

Egy kényelmes, anatómiai kialakítású lábbeliben szívesebben mozgunk, aktívabb életet élhetünk. Emellett fontos, hogy elősegíti a helyes testtartást, ami hozzájárul magabiztos megjelenésünkhöz is. Gyógycipő viselésekor az izmokra arányos terhelés hárul, ami hozzájárul a térdkopás megelőzéséhez, és nemcsak megelőzi, hanem gyógyítja is az ízületi-, és gerincpanaszokat, valamint a lúdtalpat. Ez utóbbi esetében a leghatékonyabb megoldás, ha egyedi lúdtalpbetétet rendelünk, amit Batz cipőkhöz a boltban végzett rövid talpmérés után készítenek el – a lábbelink ezáltal tökéletesen fog illeszkedni az igényeinkhez, és a gyógyuláshoz nem kell mást tennünk, csak viselnünk azt. De nem csak lúdtalp esetében jó, ha egyedi talpbetétet használunk, hiszen a láb lenyomata mindenkinél más-más, akár az ujjlenyomat.

            Az egészség mellett természetesen fontos az önkifejezés és az alkalomhoz illő megjelenés is, melynek elengedhetetlen eleme a szép cipő. Ne gondoljuk, hogy a kettő kizárja egymást! A széles választékban biztosan megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő darabokat. Ha gyógyulásra nem, csak egészségmegőrzésre van szükségünk, választhatunk kényelmi cipőt is, melyekből még nagyobb választék van. A megelőzés különösen fontos a gyerekek esetében, akik számára a legbiztosabb választás a supinált gyerekcipő, mely korrigálja a bokák bedőlését, ezáltal segíti a láb egészséges fejlődését.

            A cipő kiválasztásához akár ortopéd szakorvos véleményét is kikérhetjük, de nyugodtan rábízhatjuk magunkat egy gyógyászati bolt profi csapatára. A Szent Rókus Gyógyászati Pont szakemberei örömmel látják el tanácsokkal az érdeklődőket e-mailben, telefonon, vagy – ceglédi gyógyászati szaküzletükben – személyesen. Nem mindenki tölti szívesen a szabadidejét cipővásárlással, ezért praktikus egy webshop, ahol könnyedén és gyorsan megtalálhatjuk azt, amit keresünk, ráadásul az interneten a választék is nagyobb, és az árak is kedvezőbbek. Azok számára, akiket a vásárlás előtti próba hiánya, vagyis a számukra tökéletes méret kiválasztása miatti kétségek tartják vissza az online beszerzéstől, itt egy útmutató a láb helyes méréséről. Nyugodtak lehetünk, mert a mindig megbízható minőségű Batz vagy Scholl termékek esetében nem fordulhat elő, hogy az egyik cipőből az egyik, a másikból az eggyel kisebb vagy nagyobb méret jó számunkra. Tehát, ha tudjuk a méretünket, nem érhet kellemetlen meglepetés.

 

Remélem, hogy ez a kis leírás sokak számára megkönnyíti a hétköznapokat és még örömtelibbé teszi a járást, állást, legyen szó akár egy helyben végzett munkáról, akár egy hosszú sétáról a napsütéses tavaszi városban vagy a természetben!

 

Mócsai-Karaba Márta