Tavaly világszerte közel hét százalékkal esett vissza a közepes méretű felvásárlások száma

Globálisan 7 880 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre a tavalyi évben, ami hét százalékkal marad el az előző évi értéktől. A tranzakciók összértéke 683 milliárd dollár volt, hat százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A BDO International a következő időszakra eddig 8 267 kilátásba helyezett közepes méretű felvásárlási tranzakciót azonosított, ám mivel ezek számottevő része végül különféle okokból meghiúsul vagy csúszást szenved, az idei eredmények jó eséllyel a tavalyi számoktól is elmaradnak majd.

bdo

Régiók szerint vizsgálva tavaly a legnagyobb növekedést Kína és India érte el, mindkét piacon 30 százalékkal nőtt a felvásárlások száma. Ugyanakkor Észak-Amerikában ugyanebben az időszakban 2 048 tranzakciót regisztráltak, ami 22 százalékos csökkenést jelent. A többi régió e két szélsőérték között teljesített, többnyire mérsékelt csökkenéssel zárva a tavalyi évet.

A szektorokat tekintve csupán a Technológia és Média, valamint a Gyógyszeripar, Gyógyászat és Biotechnológia területén nőtt a felvásárlási aktivitás 2015-ben, a többi területen szignifikáns visszaesés zajlott. Különösen az Energia, Bányászat és Közmű szektorban volt szembetűnő a passzivitás (24 százalékkal esett vissza tranzakciók volumene), ami nyilvánvaló következménye volt a kőolaj- és földgázárak drasztikus zuhanásának.

A BDO International idei M&A-kilátásokat bemutató táblázata szerint a várható tranzakciók felét három régióban: Észak-Amerikában, Kínában, illetve a FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban fogják lebonyolítani. Szektorok szerint az Ipar, Vegyipar szektorban zajlik majd le a tranzakciók mintegy negyede (24%), a második legaktívabb szektor a Technológia és Média szektor lesz. Az idei évben várhatóan ismét magára talál majd az Energia, Bányászat és Közmű szektor, ugyanakkor a legnagyobb visszaesés tavalyhoz képest az Üzleti Szolgáltatások, illetve a Gyógyszeripar, Gyógyászat és Biotechnológia szektorokban várható.

„A hazai piacon 2016-ben a pénzügyi és az energetikai szektorban várunk jelentős aktivitás bővülést az elmúlt időszakhoz képest, ami mellett várakozásunk szerint az IT szektor iránti érdeklődés is szinten marad majd. Érdekes lesz megfigyelni, hogy az elkövetkező néhány évben a médiapiacon megfigyelhető tranzakciók száma és értéke emelkedésnek indul-e a tavalyi év után. Az idei évben lejár a JEREMIE-alapok forráskihelyezésre kiírt határideje, így a kisebb méretű kockázati tőkebefektetések területén is növekvő tranzakciószám és volumen várható a következő időszakban” – magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO.

A további, régiókra, illetve iparági területekre bontott részletes piaci elemzések a BDO cégcsoport immár kilencedik alkalommal közzétett negyedéves Horizons című kiadványában találhatók meg.