Társadalmi párbeszédet, új jövőképet akar a Demokratikus Kerekasztal

Az Európai Unió himnuszát hallgatják a résztvevők a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) első plenáris ülésén a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán 2015. január 25-én. Háttal Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus és Iványi Gábor metodista lelkész (j-b). Balra, szemben Herényi Károly, volt MDF-elnökhelyettes (b3), Kovács László, korábbi szocialista külügyminiszter, korábbi uniós biztos (b5). Hátul, jobbra Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Unió himnuszát hallgatják a résztvevők a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) első plenáris ülésén a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán 2015. január 25-én. Háttal Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus és Iványi Gábor metodista lelkész (j-b). Balra, szemben Herényi Károly, volt MDF-elnökhelyettes (b3), Kovács László, korábbi szocialista külügyminiszter, korábbi uniós biztos (b5). Hátul, jobbra Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Demokratikus Kerekasztal (DEKA) elnevezéssel társadalmi, szakpolitikai párbeszéden alapuló fórumot hoztak létre ismert baloldali közéleti szereplők vasárnap Budapesten. Céljuk, hogy más hasonló, nemzeti minimumokat kidolgozó kerekasztalokkal együtt közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról.

    A kerekasztal első plenáris ülésének felszólalói egyebek mellett arról beszéltek, hogy a demokrácia és a köztársaság helyreállítását, új választójogi törvényt, továbbá a gyermekszegénység felszámolását, az ország anyagi javainak igazságosabb elosztását akarják elérni. Ugyanakkor többen is jelezték, hogy az általuk tervezett változtatásokról nem kívánnak tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel.
    A józsefvárosi Wesley János lelkészképző főiskola épületében tartott rendezvény előadóinak többsége annak a véleményének adott hangot: nem elég az Orbán-kormány leváltása, az elmúlt években kialakított rendszer megváltoztatására is szükség lenne.     Az előadók között volt, aki szerint a DEKA-nak nem lenne szabad intézményes szervezetté válnia, más vélemény szerint egyesületet vagy pártot kellene alapítani.
    A kezdeményezők – Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró – január 16-án jelentették be a kerekasztal létrehozását. Lovas Zoltán közölte, a fórumra több, a “Fidesztől balra álló” pártot is meghívtak; kifogásolta, hogy ezek közül az LMP nem reagált a felkérésre. Azt is mondta: Orbán Viktorral nem kívánnak tárgyalni, szerinte a miniszterelnöknek le kellene mondania, vagy a pártjának tavaszig félre kellene állítania őt.
    A fórumon felszólalók között volt Herényi Károly volt MDF-es képviselő, aki azt mondta, “egy beteg társadalom hibás terméke a Fidesz”. Szerinte a változtatásért küzdőknek közös célokat kell kitűzniük, így például mindenekelőtt a jelenleg hatályos választójogi törvényt kell megváltoztatni, mert a jelenlegivel szerinte csak a Fidesz nyerhet.
    Ferge Zsuzsa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerekasztal létrehozásával ők nem egy új szervezetet alapítottak, hanem egy “beszélgető fórumot” nyitottak. Szorgalmazta azt is, hogy az országban minél többen kapcsolódjanak be hasonló beszélgetésekbe.
    Kálmán László nyelvész ezzel szemben annak a véleményének adott hangot, hogy a DEKA-nak egyesületet vagy pártot kellene alapítania, amely jelölteket is állíthatna a következő választásokra.
    Misetics Bálint, A Város Mindenkié aktivistája arról beszélt, fenntartásai vannak a DEKA kezdeményezésével kapcsolatban, szerinte nem biztos, hogy szakpolitikai egyeztetésre van szükség civilek között, mert attól, hogy “gyenge szereplőket összeadnak, nem lesznek igazán erősek”. A hitelesség kérdésére is felhívta a figyelmet, arra, hogy a rendezvény részvevői között vannak olyan pártok tagjai is, akik 2010 előtt hatalmon voltak és akkor annak az ellenkezőjét tették, amit most követelnek. Jelezte: ezeket a hitelességi kérdéseket nem lehet jóhiszeműséggel feloldani.
    Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom képviseletében arról beszélt, ők nemcsak Orbán Viktor rendszere ellen kívánnak szót emelni, hanem minden esetben, amikor “disznóságot” látnak. Szerinte nem érdemes bal- és jobboldal dinamikában gondolkodni, maguk között “kibeszélő show-t” tartani, ha párbeszédet akarnak folytatni.
    A Magyar Liberális Párt nevében Bodnár Zoltán arról beszélt, ha a DEKA nem szervezetté akar válni, hanem a közös gondolkodás fóruma akar lenni, akkor “tiszta lapot” kell osztani minden résztvevőjének, és nem arról kell beszélni, ki mit tett korábban, hanem arról, hogy mit akarnak majd tenni “egy posztorbáni időben”.
    Majtényi László jogász azt mondta, a demokratikus ellenzéki pártoknak el kellene dönteniük, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében akarnak-e működni, vagy sem. Rendszerkritika vagy rendszeren belüli vegetálás, ezt el kellene döntenie az ellenzéknek – szögezte le. A jogász arról beszélt, helyreállító alkotmányozásra lenne szükség, de abban igazságot kellene szolgáltatni például a romáknak is.
    Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint Magyarország nagyobb bajban van, mint 2010-ben gondolták volna, mert odavesztek a szabadságjogok és szerinte ezt a deficitet nehéz lesz rendbe tenni, mert pártkatonák ülnek azokban a pozíciókban, ahol ellensúlyra lenne szükség. Pártja nevében támogatásáról biztosította az új fórumot.
    Magyar György ügyvéd szerint Magyarországon megszűnt a jogállam, és “mára eljutottunk odáig, hogy a jogalkotás vált jogellenessé”. Szerinte ezt nem kell eltűrnie az állampolgároknak, ez ellen fel kell lépniük, ezért is támogatja a DEKA kezdeményezését.
    A rendezvényen – mások mellett – megjelent Kovács László, az MSZP volt elnöke és Tüttő Kata fővárosi szocialista politikus is.
    A DEKA létrehozását beharangozó sajtótájékoztató előtt a kezdeményezők felhívást tettek közzé, amelyben egyebek mellett azt írták: Magyarország átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén áll. Szerintük nem zárható ki, hogy a szociális feszültségek robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek, ezért látják szükségét a változásokat előkészítő, célokat, jövőképet, nemzetiminimum-javaslatokat kidolgozó, különböző értékorientációjú kerekasztalok megalakulásának.
    A DEKA több mint négyórás fóruma után délután a DEKA jövőjével, eljárási szabályaival foglalkoznak.

Forrás:MTI