Taroltak a magyar mobilfilmesek a Cannes-i rövidfilmes versenyeken

10 ország – köztük hazánk – hatvan beérkezett alkotása vett részt idén a Cannes-i Marché du Filmhez kapcsolódó Global Short Film Awards seregszemléjén, ahol a tavalyi évhez hasonlóan Százados Ábel ismét elnyerte a Legígéretesebb Ifjú Filmes Díját, ráadásul idén több hazai alkotóra is büszkék lehetünk: a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál fődíjasa, Mazzag Izabella a hetedik legjobb filmet tudhatja magáénak, a legjobb tizenöt műből pedig összesen ötöt jegyez hazai filmkészítő. 

Prof. Karl Bardosh és a Magyar Telekom együttműködéséből született MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál legjobb tíz alkotása kapott lehetőséget arra, hogy az idei évben virtuálisan megrendezett Cannes-i Marché du Filmhez kapcsolódó Global Short Film Awards-on összemérhesse magát további kilenc ország megannyi alkotásával. Összesen hatvan, mobiltelefonnal készített film versenghetett a nemzetközi vetélkedőn, amelyek hazánk mellett Indiából, Kínából, Oroszországból, Franciaországból, Lettországból, Macedóniából, Ciprusról és Szingapúrból és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek. A globálisan is ismert és elismert eseményen valamennyi résztvevő már bizonyított saját országában, így még nagyobb büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a magyar alkotók kiemelkedően szerepeltek a mezőnyben: az első tíz legjobb alkotás közül három, a legjobb tizenöt közül pedig öt mű készült magyar mobilfilmesek keze által. A legelőkelőbb helyet a listán a hazai fesztivál idei győztese, Mazzag Izabella tudhatja magáénak, aki a Veletek című videójával a hetedik helyet szerezte meg a Cannes-i versenyen. Közvetlenül utána Dr. Százados Miklós CURIOSITY-je, majd De Re Attila Luigi Rain, Százados Ábel Doboz, Kriska Ferenc Lively Stream és Csákvári Dániel Koronakörök névre keresztelt alkotásai sorakoznak.

A Global Short Film Awards eredmények itt tekinthetők meg.

Amellett, hogy a hazai művészek jelentős számban képviseltették magukat a legjobbak között, külön elismerést kapott Mazzag Izabella, aki a hazai és nemzetközi döntőn aratott elsöprő sikere után a World Peace and Tolerance Institute – AFI World Peace kezdeményezésére megrendezett, Karl Bardosh Professzorról elnevezett Humanitarian Cellphone Cinema Awards@Virtual Marché du Film fődíját is megnyerte, öt másik alkotással együtt. Százados Ábel pedig, aki a tavalyi versenyen alig 14 évesen vette át a Legígéretesebb Ifjú Filmesnek járó díjat Soha c. kisfilmjéért, idén ennek előzményfilmjéért, a Dobozért kapott nem kisebb elismerést: amellett, hogy ismét részt vehetett a rangos Cannes-i versenyen, újra megkapta a Legígéretesebb Ifjú Filmes Díját, amihez a zsűri hozzátette: már nem csak ígéretes, hanem időközben igazi filmessé vált a fiatalember.