Talmácsi Racing: Pozitív kezdés Portimaóban

Rendkívül biztatóan indult a 2014-es Superbike világbajnokság idei nyolcadik versenyhétvégéje a 2007-es világbajnok Talmácsi Gábor csapata, a Talmácsi Racing szempontjából. A magyar alakulat mindhárom ifjú versenyzője pozitív napot zárt Portimaóban, és úgy érzik, szombaton még tovább tudnak majd gyorsulni.

A FIM Superstock 600-as Európa-bajnokság 31 fős mezőnye számára ma két szabadedzést tartottak, melyek közül az elsőt Alessandro Zaccone a 9., Bódis Richárd a 11. helyen zárta. A délutáni tréning idejére felerősödött a szél és csökkent a tapadás a pályán, melynek következtében senki nem tudott javítani délelőtti legjobbján. Senki, kivéve egyvalakit: Bódis Ricsit, aki egy tizeddel jobb időt futott, mint az első tréningen. Ezt az edzést Zaccone az 5., Ricskó a 7. helyen zárta, míg összességében a 9-10. helyről várják a holnapi folytatást.

Második versenyére készül a European Junior Cupban a 14 éves Somosi Alexander, aki a legutóbbi, misanói hétvégén a sorozat történetének legfiatalabb versenyzőjeként debütált. Az ifjú magyar tehetség akkor egy kisebb esés következtében egy apró törést szenvedett el egyik ujján, ezért a mostani hétvégét egy kötelező orvosi vizsgálattal kezdte. Szerencsére mindent rendbetaláltak a sérült testrészen, így Alexander megkapta a rajtengedélyt, amit az első napon egy 14. leggyorsabb idővel ünnepelt.

Talmácsi Gábor, csapatfőnök

„A mai napunk jó volt, éreztük a teszt pozitív hatását. Sok minden van még, amit javítani kell, és amit javítani tudunk a motoron, de örülünk, hogy már így is pozitív képet mutatnak az eredmények. Ha a két edzés kombinált időeredményeit nézzük, akkor Zaccone a 9., Ricsi a 10. helyet foglalja el, de a második edzésen ennél mindketten előrébb végeztek, ott az 5., illetve a 7. helyet szerezték meg. Nagyon figyelemre méltó az is, hogy minden pilóta ideális szektoridőit egymás mellé téve Ricsié lett volna a második legjobb köridő. Ez azt jelzi, holnap még előrébb léphet az időmérőn, ha össze tudja tenni egy körön belül mindegyik szektorban a saját legjobbját. Úgy érzem, az alap jó, és még jobb formában vannak a fiúk, mint Misanóban. Azonban a mezőny is nagyon erős, úgyhogy én már annak is nagyon örülnék, ha mindkét versenyzőnk a top10-ben végezne, de persze bízzunk a legjobbakban. Alex mai teljesítményével is elégedett vagyok. A 14. hely biztató, és örülök, hogy két másodpercet tudott javítani a teszten elért legjobb idejéhez képest. Most még épp a futómű-beállításokon dolgozunk, hogy tovább javítsunk a motorokon, és remélhetőleg a holnapi nap is legalább ilyen jól alakul majd számunkra.”

Alessandro Zaccone (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, 9. hely)

„Nem volt rossz napunk. Az elején a beállításokkal voltak apró problémáink, de a nap végére sikerült mindent a helyére tennünk, és vannak még ötleteink, amiknek a segítségével tovább gyorsulhatunk. A második szabadedzésen 5. lettem, de ebből túlzott következtetéseket nem érdemes levonni, mert nagyon koszos volt a pálya, és mindenki nagyon óvatosan ment emiatt. Én se javítottam a délelőtti időmön, amivel akkor a 9. lettem. Ezzel együtt nagyon bizakodó vagyok a holnapi esélyeinket illetően, mert alig vagyunk elmaradva a leggyorsabb köridőktől, és én úgy érzem, akár egy dobogós helyezésre is lehet esélyünk a futamon, így ez is lesz a célom.”

Bódis Richárd (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, 10. hely)

„Nagyon-nagyon örülök, úgy érzem, minden jól alakul eddig. Nagyon tetszik ez a pálya, a csapat tökéletes munkát végez és a motor is nagyon jó, úgyhogy csak pozitív dolgokról tudok most beszámolni. A múlt heti teszten még egy kisebb technikai probléma hátráltatott minket, de tegnap este rájöttünk a hiba okára, és ma mintha kicserélték volna a motoromat, egy csapásra sokkal jobb lett az érzés. A csapat nagyon jól beállította a futóművet, és tényleg élmény most vele menni. A második szabadedzésen olyat tapasztaltam, mint eddig még soha. Senki nem tudott javítani a délelőtti legjobbján a rosszabb tapadás és a nagy szél miatt, de nekem sikerült! Összességében a 10. helyen zártam ezt a napot, de az ideális köridők tekintetében a második vagyok. Nagyon sokat dolgoztunk az év eddig eltelt részében, és úgy tűnik, most kezd beérni ennek a gyümölcse. Egyre jobban érzem magam a 600-as motor nyergében, és bizakodva várom a holnapi időmérőt és futamot. Végül szeretném nagyon szépen megköszönni a csapatnak a nagyszerű munkát, az otthoniaknak pedig a sok-sok biztatást. GAS!”

Somosi Alexander (European Junior Cup, 14. hely)

„Nagyon örülök, hogy a reggeli orvosi vizsgálat után megkaptam a rajtengedélyt, és részt vehetek második EJC hétvégémen. A múlt heti tesztnek köszönhetően már ismerem a pályát, és ma a versenymotorommal még jobb érzés volt rajta menni, mivel ez jóval erősebb, mint a tesztmotorom. Ennek is köszönhető, hogy két másodpercet tudtam gyorsulni a teszten futott legjobb időmhöz képest. Ma a szabadedzésen a 13., az időmérőn a 14. lettem. Holnap szeretnék még tovább gyorsulni, és minél jobb rajtpozíciót szerezni a vasárnapi futamra.”

A hétvége további programja (magyar idő szerint):

Szombat (2014.07.05.)

12:45 – 13:15: Superstock 600, Időmérő

14:15 – 14:45: EJC, Második időmérő

18:50: Superstock 600, Futam

Vasárnap (2014.07.06.)

11:30: EJC, Futam