Szuzuka, mindenki kedvence

Amber-Japan_F1-HamiltonA hétvégén következik a Japán Forma-1-es Nagydíj, amely nagyon kedvelt a pilóták körében. Japánban sportismerő és szerető vagy éppen fanatikus rajongók és a versenynaptár egyik legkedveltebb pályája, egy ikonikus verseny fogadja a mezőnyt. Így nem csoda, hogy egy várva várt hétvége, és verseny lesz ez a mostani. A Forma-1-esek örömét talán még az sem ronthatja el, hogy rossz idő várható a hétvégére és a Japánban kitört vulkán is nehezíti az utazók dolgát.

Nico Rosberg számára felemásan alakul az idei évad. Sok jó és ugyanennyi rossz dolog történik, történt vele ebben az évben. A fiatal német előtt felcsillant a remény, idén megszerezheti első világbajnoki címét. Ebbéli törekvésében legnagyobb ellenfele saját csapattársa, Lewis Hamilton, aki Szingapúrban átvette tőle a vezetést az egyéni világbajnokságban. Hamilton úgy gondolja, Rosberg előtte azért nyert annyi futamot, mert alatta többször elromlott a gép.

Nico Rosberg viszont hiszi, a Mercedes az utolsó öt versenyre képes megbízható autót szállítani. Így a terepen dőlne el ki a jobb pilóta kettejük közül, ki viheti haza a világbajnoki trófeát. A Mercedes a német szerint biztosítani fogja a feltételeit annak, hogy pilótái fair küzdelemben vívják meg a harcukat.

Lewis Hamilton szeretne triplázni, azaz Olaszország és Szingapúr után ismét nyerni, ezúttal Japánban. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen eddig egyszer sikerült Japánban győzedelmeskednie, 2007-ben és az is a Fudzsi pályán történt. „Szuzuka a versenynaptár legkedveltebb versenyeinek egyike, s vitathatatlanul a világ egy legnagyszerűbb pályája. Régre nyúlik vissza a története, sok döntő csata zajlott itt, mint azok a felejthetetlen csaták is Ayrton Senna és Alain Prost között.”

Bemutatkozik Max Verstappen

Max Verstappen ezen a héten tölti be a 17. születésnapját, s a hétvégén már debütál a Forma-1-es világbajnokságban. A 2015-ben Danyiil Kvjat mellett a Toro Rossónál versenyző pilóta pénteken beülhet a Red Bull fiókcsapatának autójába. „Egy álmom vált valóra természetesen azzal, hogy egy szabadedzésen máris részt vehetek. Az apám sokszor versenyzett Szuzukában és elmondta, hogy nem egy könnyű pálya kezdetnek. Számomra ez egy nagyon értékes tapasztalat lesz…” – szögezte le Jos Verstappen fia.

Japánban nagyon kiszámíthatatlan időjárás várja a Forma-1-es mezőnyt. Hatalmas esőzés és nagy meleg is előfordult már az itt rendezett versenyek történetében. A hétvégére elég sok esőt jósolnak, különösen vasárnapra, a verseny idejére, s ez eléggé megkavarhatja majd az erőviszonyokat.

A verseny és a pálya

 

A sokak szerint a belga Spa-Francorchamps-i vagy éppen a monzai pályára hasonlító szuzukai aszfaltcsík gyors és egyúttal kanyargós pálya. Szuzukában nagy aerodinamikai leszorítóerőt és stabil felfüggesztést biztosító beállítás szükséges, hogy a legnagyobb sebesség mellett is a lehető legstabilabbak maradhassanak a versenyautók. A pályán minden megvan egy jó versenyhez: gyors kanyarok, sikán és hajtűkanyar. Emellett kiváló előzési lehetőségeket rejt ez az egyedülálló nyolcast leíró pálya, amelynek a felülete elég durva.

Az olyan gyors kanyarok, mint a 130R vagy éppen a Spoon nagyon igénybe veszik a gumikat. A Pirelli így ezúttal is a legkeményebb összetételű abroncsait viszi Japánba, a kemény és a közepes gumikat. Ezekkel a papucsokkal jobban át lehet vészelni a durva felületű, koptató japán pályát. Várhatóan két-három bokszbeállással számolnak majd a csapatok az abroncskopás miatt.

A Japán Nagydíj október 5.-én, helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét (Európában reggel 8 órakor). A szokatlan vonalvezetésű, 5,807 km hosszú szuzukai pályán a pilóták egy 53 körös versenyen mérik össze tudásukat. Kiemelt jelentőségű a jó szereplés az időmérő edzésen, mivel nehéz az előzés a pályán. A pályarekordot 2005-ből Kimi Räikkönentartja, ideje 1 perc 31.540 másodperc. A teljes versenytáv 307.471 km.

2013-ban Sebastian Vettelnyerte meg a Japán Nagydíjat, így tehát Red Bull-siker született. A német pilóta ideje 1:26:49.301 volt. A második helyezett Mark Webber (Red Bull) lett. A bronzérmes helyen Romain Grosjean (Lotus) ért célba.

(Forrás: Amber PR)