Szujó Zoltán: „Remélem, túléljük a harmadik kanyart!”

A vendégnavigátorok játszhatják majd a főszerepet az idei, 17. Szilveszter Rallye küzdelmein

 

Úgy tűnik, az idei, 17. alkalommal megrendezendő Szilveszter Rallye-n fontos szerepet tölthetnek be a navigátorok. A december 27-29 közötti évbúcsúztató versenyen ugyanis egyre több pilóta áll rajthoz olyan partnerekkel, akik csak ezen a versenyen ismerkednek majd meg az itiner diktálásával. Az M4 Sport műsorvezetője, Szujó Zoltán például egy szakaszon navigálja majd Kiss Pál Tamást, míg Kazár Miklós és Balogh János mellett is egymást váltják majd jobb egyben. A hétfőn 15 óra 30-kor induló száguldást egy mindenki számára új hungaroringi belső szakasz vezeti majd fel, kedden fél nyolctól pedig hat szakasszal folytatódik a viadal, míg a versenyről élő rádiós és televíziós közvetítés is lesz december 28-29-én.

December 27-e és 29-e között idén is megrendezik a Hungaroringen a méltán népszerű Szilveszter Rallye-t, amely a 17. verseny lesz a viadal történetében. Noha a főszerep ezúttal is a sofőrökre hárul, idén a jobb egyben ülőkre is érdemes lesz odafigyelni, hiszen egyre többen állnak rajthoz vendégnavigátorokkal. Például nélkülözi megszokott partnerét a korábbi többszörös győztes Kazár Miklós is, aki ennek ellenére nyerni szeretne az évzárón.

„Nem hiszem, hogy visszavennék azért a tempómból, mert nem Ramón diktálja nekem az itinert. A pályabejárások alkalmával igyekszem minél jobban megtanulni az új nyomvonalat. Idén is váltogatom majd a navigátoraimat, de ez nem változtat azon a célomon, hogy a lehető leggyorsabb legyek” – közölte Kazár Miklós.

A már igencsak tapasztalt Szilveszter Rallye-menőnek számító Balogh János is úgy döntött, hogy a csapat partnerei és vendégei közül kerülnek ki azok, akik a keddi hat szakaszon diktálhatják neki az itinert.

„Rangos, nagyon jól összerakott verseny lesz az idei, amely remek évzárója lesz a 2015-ös szezonnak. Noha a már sötétben, új nyomvonalon rendezendő hétfői egy szakaszt profi navigátorral csinálom végig, kedden a vendégeinkké lesz a főszerep. A jelentkezők nagy része nagyon komolyan készül, és én is olyan tempóban megyek majd, ami a csövön kifér. Van egy ki nem mondott célunk a helyezést illetően, és úgy vélem, ha kijön a lépés, ott lehetünk az elejébe ” – árulta el Balogh János.

Az M4 Sport műsorvezetője, Forma 1-es kommentátora, Szujó Zoltán már vezetett F1-es versenyautót is, ám navigátorként most fog debütálni az egyik legismertebb magyar autóversenyző, a Forma 1-es műsorok egyik állandó szakértője, Kiss Pál Tamás oldalán. Mint elmondta, egyszer 2002-ben a monacói futamon egyszer már ült jobb egyben, igaz, akkor nem navigátorként, hanem ott ülve készült a bejelentkezésére, miközben száguldottak vissza egy golfpályától a paddockba.

„Késésben voltunk, így igencsak sietnünk kellett. Bevallom, nem a legkedvesebb emlékeim közé tartozik az a pár perc jobb egyben, így azt remélem, ezúttal sokkal jobb lesz kiszállni majd Tomi mellől. Első bálozó navigátorként az a legfőbb célom, hogy megfelelően diktáljam az itinert, és hogy túléljük a harmadik kanyart. A viccet félretéve, a verseny egész ritmusa érdekel, és az, ebben milyen szerepe van a jobb egyben ülőnek. Nem ülök be teljesen készületlenül Tomi mellé, hiszen a bátyjától, Lacitól és az ő navigátorától, Zsuzsitól is kapok majd tanácsokat. Egy gyorsaságit vállaltam, és remélem, amennyire én maximálisan megbízom Tomiban, neki sem kell majd csalódnia bennem” – fogalmazott Szujó Zoltán.

Vasárnap délelőtt tíztől délután 16 óráig rendezik meg a teszteket, maga a verseny hétfőn fél négytől indul egy belső körgyorssal – mellette rendezik párhuzamosan az ünnepélyes rajtceremóniát –, míg kedden fél nyolckor indítják a második szakaszt, melyet a nap folyamán további hat követ majd. Noha a szervezők telt házra számítanak – akár az eddigi nézőcsúcs is veszélybe kerülhet –, azokra is gondoltak, akik esetleg nem tudnak kimenni a Hungaroringre. Nos, ők sem maradnak le semmiről, hiszen a verseny minden pillanatát nyomon követhetik majd az élő rádió és televíziós közvetítések segítségével. A Hungaroring környékén egy tíz kilométeres sugarú körben a 92.4 hullámsávon lesz hallható hétfőn és kedden a Rallye Rádió élő adása, míg a világhálón a viadal hivatalos honlapján (www.szilveszterrallye.hu), a Rallye Rádió honlapján (www.rallyeradio.com) illetve a www.sportlivemedia.hu oldalon lehet az élő televíziós közvetítést nyomon követni.