Szombattól hőségriadó lép életbe Ausztria egyes részein

Szombattól a legmagasabb, vörös fokozatú hőségriasztást adtak ki néhány osztrák régióra, a hőség tovább folytatódik a jövő héten is Ausztriában.

    Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) szombattól rendelte el hőségriadót Bécsben, Alsó-Ausztria keleti részén és Burgenland északi felében. Ezeken a területeken a legmagasabb hőmérsékleti értékek 35 és 39 fok között lesznek, a meleg azonban kitart még a jövő héten is. A hétvégén Vorarlbergben, Tirolban és Karintiában 26 és 34 fok közötti hőmérséklet, szombaton Ausztria nyugati részén erősebb viharok várhatók. A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy a meleg nagyon megterhelő lehet az emberi szervezet számára, hiszen még éjszaka sem hűl le a levegő.
    A meteorológiai szolgálat szerint egyelőre nem lehet pontosan megjósolni, hogy a rendkívüli meleg még meddig fog tartani.
    Néhány meteorológiai mérőponton az alsó-ausztriai Wolkersdorfnál, a Bécstől északra fekvő Klosterneuburgnál és a bécsi Hohe Warte állomásokon pénteken délben nagyon magas ózonkoncentrációt mértek. A magas ózonszint kedvezőtlen egészségügyi hatást idézhet elő és megterhelő lehet az erre érzékenyek számára. Az osztrák főváros környezetvédelmi hivatala szerint a nap folyamán ez az érték ugyan tovább növekedhet, de a hétvégére már valószínűleg alábbhagy a magas ózonkoncentráció. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy magas értékek esetén az autók helyett inkább a tömegközlekedési eszközöket használják a városban lakók.
    A nagy melegben többször kell a bécsi mentőknek is kivonulniuk, átlagosan naponta 600-850 alkalommal leginkább idős emberekhez és krónikus betegekhez – közölte a mentőtársaság szóvivője.
    A tartós hőség és a csapadékhiány miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el csütörtökön Stájerországban, és magas az erdőtűzveszély Alsó-Ausztriában is.

Forrás:MTI