Szombaton a családokat várják!

Szeptember 14–15-én 23. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nagy Sportágválasztót. Idén 104 hagyományos és kevésbé ismert sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők. A sportolás mellett a rendezvényre látogató sportbarátok olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal is találkozhatnak, beszélgethetnek, sőt: akár együtt mozoghatnak velük a nyílt edzéseken. Szokás szerint a pénteki nap a szervezett látogatóké, szombat a családoké.

dav

 

Az esemény sajtótájékoztatóján a Groupama Arénában Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club operatív igazgatója beszámolt arról, hogy az egyesület is több szakosztállyal képviselteti magát a rendezvényen. Véleménye szerint a sportot érdemes minél előbb elkezdeni, mert a mozgás olyan dolgokra tanítja meg a gyerekeket, amelyeket később, felnőtt életükben és a munka világában is jól tudnak kamatoztatni: kitartás, összefogás, mások segítése, összehangolt csapatmunka. Fontos szempont, hogy az egészség heti három-négy alkalommal történő sportolással megőrizhető. A mozgásra nevelésben a legnagyobb szerepe a szülőknek van, hiszen ők azok, akik munka után, fáradtan is elviszik a gyerekeket sportolni.

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója örömét fejezte ki, amiért a Ferencváros szívesen működik együtt a szervezőkkel. Véleménye szerint a nagy egyesületek felelőssége óriási, hiszen például a Ferencváros pályáin havonta egy kisvárosnyi gyerek és felnőtt fordul meg.

Kótai Mihály, profi ökölvívó, váltósúlyú világbajnok, a Ferencváros Ökölvívó Szakosztályának szakosztályvezetője elmondta, hogy a pénteken érkező gyermekcsoportoknak lehetőségük lesz végignézni Szaka István magyar bajnok nyílt edzését.

A sajtótájékoztatón megszólalt Kopcsik Laura, Európa-bajnoki bronzérmes taekwondós is, akinek hét évvel ezelőtt éppen az egyik Sportágválasztón sikerült rátalálnia sportágára!

Berecz György tűzoltóezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke beszámolt arról, hogy kollégái közreműködésével a Nagy Sportágválasztón látványos keretek között mutatják be sporttevékenységüket. Megemlítette azt is, hogy a tűzoltók életében központi szerepet játszik a sport, hiszen a megfelelő fizikai erőnlét kulcsfontosságú a hivatásuk gyakorlásához. Ezért minden évben ellenőrzött körülmények között, hivatalos felmérésen kell bizonyítaniuk, hogy megfelelő kondícióban vannak-e. A sportbemutató mellett az egyesület nem titkolt célja, hogy a Sportágválasztón felkeltsék a gyerekek érdeklődését a tűzoltóhivatás iránt. A látogatók betekinthetnek a szakma kulisszái mögé: többek között egy füstsátorban próbálhatják ki, hogyan tájékozódik egy tűzoltó zárt térben, például egy lakástűznél.

Major János, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának véradásszervezési országos szakmai vezetője megemlítette, hogy nagy örömükre szolgál, hogy a Sportágválasztó szervezői ismét megkeresték őket. A Sportágválasztó nagyszerű alkalom arra, hogy a szülők példát mutassanak gyermekeiknek ezen a téren is – hiszen vért adni csak 18 éves kor fölött lehet.

A XXIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó helyszíne: Merkapt Sportközpont, Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a. Időpontja: 2018. szeptember 14–15., 9–17 óra. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.sportagvalaszto.hu weboldalon lehet.

H.G.M.