Szolidaritás: a rendőrség nem engedélyezte a mozgalom demonstrációját

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Operában rendezett díszelőadáson az '56-os forradalom és szabadságharc emléknapján, 2014. október 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Operában rendezett díszelőadáson az ’56-os forradalom és szabadságharc emléknapján, 2014. október 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem engedélyezte a rendőrség a Szolidaritás mozgalom csütörtöki, Andrássy útra tervezett demonstrációját, az indoklás szerint azért, mert “lehetetlen a cél” – tájékoztatta a mozgalom az MTI-t.
A szervezet így nem tartotta meg az este fél hétre tervezett tüntetést, amelyen Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, szabad demokrata, majd szocialista politikus mondott volna beszédet. 
A közleményben azt írták: az operaház elé tervezett megmozdulásukat hétfőn jelentették be, ám szerda délután, telefonon arról tájékoztatta őket a rendőrség, hogy kérelmüket érdemi vizsgálat nélkül elutasította.  Hozzátették, hogy a Terrorelhárítási Központ szintén 20-án rendelkezett a terület lezárásáról. 

Az operaházban csütörtök este hét órakor kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó díszelőadás, amelyen Áder János köztársasági elnök mondott beszédet. 
A Szolidaritás mozgalom kifogásolta, hogy a rendőrség az elutasító döntésről előzetesen nem egyeztetett velük, így lehetőségük sem volt a helyszín megváltoztatására, a 72 órás határidő miatt pedig új demonstrációt sem tudtak bejelenteni. 
Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a rendőrség mindig parancsot teljesít, a kormányról pedig azt írták: “minden egyes lépése egyre jobban hasonlít azokra az időkre, amelyeket a legélesebb jelzőkkel bírál, amely korszak bűneit úton-útfélen ráolvassa a jelenlegi ellenzékre”.