Szoborrá avatom… (That’s alright with me)

2013. augusztus 17-én (szombat) 19.00 órai kezdettel kerül bemutatásra az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál GALÉRIAplacc elnevezésű helyszínén (Tihanyi rév, sátor) Juhász Kata koreográfus Szoborrá avatom (That’s alright with me) című előadása. A tánc, az installáció, a videómunka, a koncert és a performansz elemeit magába olvasztó rendhagyó előadás látlelet a közösség, a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről: egyszerre szertartás, beavatás, rítus.

 Szoborrá avatom_01A Szoborrá avatom című előadás színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette. A produkcióban látható felfújható játékok mindennapi életterünk szimbólumai, amik egy háromszög alakú erőteret hoznak létre. Mindegyik szimbólum a társadalom egy-egy jellemző attitűdjére utal, a köztük lévő kapcsolat pedig viszonyrendszereinket jelképezi. A táncos és a zenészek ebben a térben játszanak és mozognak, miközben megtalálják, megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz, a közönséghez, az aktuálisan fennálló hatalomhoz és annak bálványaihoz.

 Az előadás videóajánlója: http://www.youtube.com/watch?v=njAtoOyVxko

Itt a szoborállítás is állítás. Mint ilyen: lehet igaz és lehet hamis. Ennek megfelelően állhat a szobor helyettünk és állhat közénk.

Itt a szoborállítás is egyfajta állítás. Affirmáció. Nyilvános formájában leginkább az eskü műfajával rokon. Igazsága olykor megkérdőjeleződik. Ez hatással van a nyilvánosságot adó közösség életére.

A szobor ebben az értelemben médium. Egy olyan médium, amelynek társadalmi szerepe mellett esztétikuma van. Ragyogása olyan, mint a szirének éneke.

A szobor bálvány. Eszköz az ideológia avatott és avatatlan szakmunkásainak kezében. Lehet fából, vasból és lehet karikából.

A szobor legméltóbb helye egy gépkocsi orrán van. Egy kilométerkő egy helyet jelöl, egy szobor irányt mutat.

 Alkotók: 

Koreográfia, tánc: Juhász Kata

 Zeneszerzők: Márkos Albert, Hock Ernő

 Csellón Kertész Endre, bőgőn Csizmás Andris játszik

 Dramaturgia: Gina Serbănescu

 Konzultáns: Lóky Tamás

 Támogatók: NKA, EMMI (NEFMI), SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, 4Culture Association, Jardin d’Europe, Aulea Alapítvány.

Külön köszönet: Hajdú András, Komenczy Norbert. 

Juhász Kata koreográfus, táncművész 1996 óta készít önálló koreográfiákat és szóló előadásokat. 1998 és 2006 között a Frenák Pál Társulat szólistája volt: a társulat teljes repertoárját táncolta. Az együttessel vendégszerepelt mind európai, mind távol-keleti színházakban és fesztiválokon. 2006-ban megalapította saját társulatát, amivel rendszeresen fellép Budapesten és Európa külnböző rangos táncfesztiváljain. Jelenleg Like me, like me és a Rossz tanuló felel című középiskolásoknak szóló beavató táncszínházi, drámapedagógiai programjával turnézik országszerte.

2013 augusztusában immár harmadszor kerül megrendezésre Tihanyban az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál. A fesztivál a település kulturális, társasági múltjára alapozva, a turisztikai kliséken túlmenően, Tihany régi fényét és regionális szerepét visszaállítandó szeretne áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban. Az ARTplacc újító kezdeményezése 2011 nyarán indult és nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket.

Jegyinformáció:

 Az előadás az ARTplacc karszalaggal látogatható, ára: 1500 Ft, mely a fesztivál teljes idejére érvényes. A karszalaggal a fesztivál kiemelt programjai látogathatóak: a GALÉRIAplacc kiállításai és programjai, a FOTÓplacc fotókiállítása, a KIKÖTŐplacc színházi  és zenei programjai. Emellett a karszalag a tihanyi félsziget számos szolgáltatásainak kedvezményes igénybevételére is feljogosít. A fesztivál 14 éves  kor alatt INGYENESEN látogatható!

A jegyek a helyszínen válthatók, és a további pontokon: http://artplacc.hu/?tickets=jegyek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*