Szlovákiai utakon

Az Országos Rallye Bajnokság utolsó előtti futamán, a 41. Kassa Rally-n az MR Racing SE három autóval képviselteti magát. A Kovács – Istovics, a Maricsek – Kovács és a Borbás – Csáki párosok eltérő céllal vágnak neki a szlovákiai futamnak.

 2015045Baranya kupa Maricsek

A Baranya Kupán jó irányba indult el az R5-ös Ford beállításaival a Kovács Antal – Istovics Gergő kettős és a Pirelli abroncsai is kiválóan működtek a Fiestán. Épp ezért Gergő bizakodva tekint a Kassa Rally elé.

 

„Ahogy a Baranya Kupa után is mondtam, az a tempó, ami tavaly az aszfaltos futamokon jellemzett minket, kezd visszatérni. Ismerjük már annyira az autót, hogy oda tudunk figyelni egy sor olyan dologra, ami az év elején még kimaradt, mert teljesen új volt számunkra a Ford. A beállításokkal kezdünk jó irányba haladni és most már tudjuk, hogy egy-egy kanyart hányadik fokozatban kell elfordulni. Ha a Baranya Kupán mutatott sebességünket át tudjuk menteni Kassára, akkor én ki merem jelenteni – természetesen csak a magyar értékelést tekintve -, hogy lehet esélyünk a 4.-7. hely valamelyikére. Kassán általában jól szoktunk szerepelni, szeretjük azokat a pályákat, bár tavaly volt egy balesetünk, de erre abszolút nem fogunk gondolni. Ha a 4. és a 7. hely között tudnánk végezni, akkor az lenne számunkra a non plus ultra, de ha egy kicsit hátrébb leszünk a rangsorban, akkor sem fogunk elkeseredni. Az a lényeg, hogy tudjunk egy gondmentes versenyt futni és azt a tempót, amit sok munkával megtaláltunk, és amibe kezdünk visszaszokni, azt átmentsük a Kassa Rally-ra. Hangsúlyozom, hogy Kassa a kedvenc aszfaltos versenyünk, nagyon szeretjük, úgyhogy nagy reményekkel megyünk Szlovákiába. Bízom benne, hogy nagy megelégedéssel fogunk hazatérni és 2013 után ismét bevesszük a Sivec gyorsasági szakaszt!”

Maricsek Miklós akár csak tavaly, idén is Kovács Szabolccsal vág neki a Kassa Rally-nak. Az akkor megszerzett kategóriagyőzelem idén távolinak tűnik, de a kaposvári versenyző bízik benne, hogy sokkal közelebb lesz az N csoport élmezőnyéhez, mint az előző futamon Veszprémben.

„Ismét nagy kaland elé nézünk! A Baranya Kupa pályáit jobban ismertem, és azt gondolom, hogy az egy könnyebb verseny volt számomra. Kassa egy olyan futam, ahol jobban kidomborodik a navigátor szerepe. Kíváncsian várom, hogy azt a lendületet, ami megvolt bennem a Baranya Kupán és azokat az új dolgokat, amiket a Mecsekben tanultam, át tudom-e menteni a Kassa Rally-ra. Bátrabb voltam egy picit, bevállalósabb, ezt kell most átültetnem a szlovákiai futamra. Szerepel a programban egy pálya, ami mindenki számára új lesz, illetve van egy szakasz, amin személy szerint én még nem mentem versenytempóban és van egy harmadik, amin valamilyen formában 1998-ban már versenyeztem. Két gyorsasági viszont ismerős számomra. Egy jó húzós tempót kell diktálni a verseny kezdetétől fogva, aztán majd meglátjuk, hogy az hova elég. Az első-második kör után megnézzük, hogy mennyire tudunk versenyezni a többiekkel. Szombaton rövid szakaszokon megyünk, és az igazi nehézséget majd a második nap jelenti mindenki számára, hisz lesz 23,75 km-es gyors, ami még véletlenül sem nevezhető könnyűnek, az lesz majd az igazi vízválasztó.”

A Borbás Szabolcs és Csáki Richárd Veszprémben lépéselőnybe került legfőbb riválisaikkal szemben a hatos kategória bajnoki címéért folytatott harcban. A sásdi versenyző minden erejével azon lesz, hogy Kassa után is az ő nevükkel kezdődjön a ponttáblázat.

„Kaptunk megint két jó ellenfelet, a Németh testvérek személyében. Mind a ketten a Peugeot 208 R2-vel versenyeznek majd, úgyhogy megint népes lesz a kategória, illetve ott lesznek a helyiek. Összesen tizenegy R2-es autó lesz, de szeretnék a mezőny elejében lenni, jó lenne, ha a három- négy szlovák páros után mi következnénk. Hoffer Zsolti előnyben van hozzánk képest, mert ő tavaly ment Kassán, én még a környékén sem voltam soha. Majd a pályabejárás után megtudjuk, hogy milyen szakaszok várnak ránk. Az autót a srácok összerakták és a lehető legalaposabban felkészítették, úgyhogy a technikára ismét nem lehet egy szavam sem.  A bajnokság miatt csak Hoffer Zsoltit figyeljük, senki mást. Persze azért annak nem örülnék, ha sokat kapnánk az elejétől, de a szlovák versenyzők biztos előnyben lesznek, mert ismerik az ottani utakat és Egerben is elöl voltak. Megpróbáljuk hozzájuk viszonyítani magunkat, de az elsődleges célpont számunkra a Kassa Rally-n a Hoffer – Szabó kettős. Hosszú lesz ez a két nap, már csak a nagy meleg miatt is.”