Színvonalas mérkőzések az idei Énekes Emlékversenyen

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) minden évben nagyszabású ifjúsági versenyt rendez a tragikus sorsú legenda, Énekes István emlékére.

Van mire, pontosabban van kire emlékezni, hiszen Énekes István az 1932-es Los Angeles-i olimpiai játékokat megnyerte légsúlyban, amivel a magyar ökölvívás második ötkarikás aranyérmese volt. Az 1940-ben, mindössze 29 évesen elhunyt bokszlegenda háromszor nyert aranyérmet az Európa-bajnokságokon, 1930-’32-’34-ben.

A fantasztikus sportember emlékének minden évben négynapos ifjúsági (17-18 évesek) tornával adózik a magyar ökölvívás, mely verseny hatalmas presztízzsel bír a honi bokszéletben. Idén 38 utánpótlásnevelő műhely, 117 ökölvívó reménységet nevezett a Budapesti Olimpiai Központban található „Jégszínházban” megrendezett eseményre.

Már a selejtezőkben kitűnt, hogy a klubedzők, illetve az akadémiai mesterek jó munkát végeztek, hiszen felkészült, sikerre éhes fiatalok mutatták meg magukat a szakmai és a nagyközönségnek. A hagyományosan erős utánpótlással rendelkező klubok most is kitűntek, így a csapatversenyt megnyerő Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC), az ezüstérmes Központi Sportiskola (KSI) és a harmadik Egri Sportiskola (ESI) növendékei számos jó helyezést értek el.

„Vannak nagyon jó adottságú, és felkészült ökölvívóink, ami miatt igen pozitívan tekintek az idei Énekes Emlékversenyre. Persze vannak, akikkel még sokat kell dolgozniuk a szakembereknek, de összességében kijelenthetjük, hogy jó úton járunk, jó irányban halad a magyar ökölvívás” – fogalmazott a verseny tapasztalataival kapcsolatban Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség első embere.

Az idei verseny két kiemelkedő ökölvívója Könnyű Richárd (ESI) és Dernárecz István (KBK) volt. Az egriek bokszolója fantasztikus versenyzést bemutatva utasította maga mögé a 60 kilósok mezőnyét, a döntőben parádésan küzdött a győriek ukrán származású indulójával, Jevhenly Keselyehkával. A nagykanizsai Dernárecz heves, akciódús meccsen nyerte a pehelysúlyú finálét – nagyobb technikai tudását kihasználva, pontozással győzte le a miskolci Bordás Istvánt.

Összességében kijelenthető, hogy a súlycsoportok többségében a felkészült versenyzők, nagy csatában hódították el az aranyérmet, ami az április közepén megrendezésre kerülő világbajnokság előtt (Szófia, Bulgária) mindenképp jó előjel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*