Szinetár szerint az opera – egy est, ami összehoz

Október 11-én, egyszeri és megismételhetetlen alkalommal, olyan különleges filmes estével készül az Erkel Színház, amely több generációt invitál közös kiruccanásra. Az „élő”blokkban operaéletünk meghatározó egyéniségei érkeznek a színpadra, hogy összekacsintsanak régi és új közönségükkel, és a fiatalabb énekesekkel. A színes kavalkádot Szinetár Miklós animálja.

szinetar_miklos_foto_eder_vera_resize_1.jpg.1440x0_q85

A különleges est egy estén felvonultatja az elmúlt évtizedek ünnepelt férfi sztárjait is. Berczelly István, Berkes János, Gárday Gábor, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Miller Lajos, Szüle Tamás és Rozsos István együtt! Az offenzív férfierővel szemben mindössze két bájos hölgy, Kalocsay Zsuzsanna és Kolonits Klára tündöklik üde színfoltként a színen.

S hogy minek köszönhető e páratlan összeállítás? Szinetár Miklós személyének. Az est szellemi atyja ugyanis az Opera többszörös főigazgatója, akit úgy is aposztrofálhatunk, mint a rendezőt, aki épp úgy otthon van a film világában, mint a prózáéban, az operett világában, mint az operáéban. Egyéni látásmódját most személyes impulzusokon keresztül fogadhatja be a közönség. Szinetár az egyetlen hazai rendező, aki tizenkét operafilmet jegyez, köztük az első magyar alkotást, az 1963-ból való Éjszakai repülést. E kuriózum mellett most saját kommentárjai, bevezetője után vetít még egyebek mellett a Hoffmann meséi és a Szöktetés a szerájból című filmekből, amelyek mindegyikét az adott időszak legnagyobbjaival rögzítették. Az est második részében megelevenedik a vászon, és a közönség személyesen köszöntheti nagy kedvenceit, akik a Csárdáskirálynőből és A víg özvegyből adnak elő részleteket.

Legyen az Erkelben egy érzékenyen meghitt vasárnap esténk, amely a műfajok mellett a művészeket és a publikumot is közel hozza egymáshoz! Rendező: Aczél András, vezényel: Köteles Géza. Bevezetőt mond: Ókovács Szilvesztera