Színes város, színes falak

Augusztus 24-én egyhónapos művészeti fesztivált szervez Budapesten Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport. A tavaly először bemutatkozó fesztivál Budapest új arcát mutatja be idén közel egy tucat falfelületen, 31 napon át, kortárs muralisták, vagyis falfestő képzőművészek szűrőjén keresztül. A Földművelésügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., valamint a Színes Város Csoport együtt népszerűsítik a Színes Város Budapest Fesztivált azzal a céllal, hogy Magyarországot és Budapestet mint fiatalos, trendi turisztikai célpontot mutassák be.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából összesen nyolc falfestmény készül Hungarikum témában, hogy a fiatalabb korosztályokhoz is közelebb hozzuk tradicionális értékeinket. A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából pedig a tavaly átadott fal mellé három új falat készítenek. Ez utóbbiak arra a témára épülnek, hogy mit gondolnak rólunk a külföldiek.

Magyarország turizmusa sorra dönti a rekordokat. Közös cél egy olyan országimázs kialakítása, amely nemzeti értékeinket és hagyományainkat veszi alapul, ám ezeket integrálja a modern turisztikai vonzerők közé. Így minden korosztály és célcsoport számára vonzóan tudjuk bemutatni Magyarországot mint úti célt. Fontos az egyediség, a más úti céloktól megkülönböztető élményelemek hangsúlyozása, valamint a minőséget kifejező arculat alkalmazása. Az új fogyasztói rétegek megszólításához új módszerek, új kommunikációs csatornák és új tartalmak szükségesek. A trendi helyszínek és attrakciók mellett izgalmas, érdekes programokra is szükség van. Ilyen a Színes Város Csoport művészeti programsorozata is. A Színes Város Csoport lengyel minta alapján találta ki az alapvetően falfestésre épülő fesztivált, amely más-más változatban ugyan, de már számos európai nagyvárosban megtalálható.

A fesztivál főtámogatója a Földművelésügyi Minisztérium, társtámogatója a Magyar Turizmus Zrt.

A Színes Város stratégiai partnere Budapest Főváros Önkormányzata, a fesztivál fővédnöke idén is Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes úgy vélekedett: a falfestő szervezet széles körű összefogást hozott létre ezzel a fesztivállal, amely ígéretes példa Budapest és a kreatív ipar civil irányból induló együttműködésére.

  1. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára elmondta: Nagy öröm számunkra, hogy partnerre leltünk a Színes Város mögött álló alapítványban, ugyanis a fesztivál koncepciója egybevág azzal az elképzelésünkkel, hogy a fiatalabb korosztállyal is megismertessük a hazai, nemzeti kiválóságokat: a hungarikumokat. Ebben fiatal művészek segítenek, akik a saját kifejezési módjukkal közvetítik az üzenetet.

Ezúttal, a Hungarikumok ilyen újszerű bemutatása egyben az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK, Hungexpo területén) felvezető kampányának is a része lesz. Ennek megfelelően a vásár nyitásához időzítették a falfestmények elkészítését is. A munka már augusztusban elkezdődik, és szeptember 23-ára fejeződik be.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készülő három fal témáját az ihleti, hogy mit gondolnak rólunk a külföldiek. Kiemelt célunk, hogy egyre több fiatal kapjon kedvet hazánk megismeréséhez világszerte. Ehhez, a hagyományos látnivalók mellett fel kell hívnunk a figyelmet az olyan különlegességekre is, mint a romkocsmák, a külföldiek körében egyre kedveltebb szabadulós játékok, design-túrák, street food lehetőségek, kortárs zenei programok, vagy akár a színes tűzfalak – hangsúlyozta dr. Faragó Péter vezérigazgató.

Az első, beharangozó tűzfal a romkocsma negyed szívében, a budapesti Kazinczy utcában valósult meg.

A 130 négyzetméteres tűzfalfestményt a főként fotóreált festő, Taker művésznéven megnyilvánuló alkotó 2 ismert Hungarikum – a Solymászat mint élő emberi örökség, illetve a Kürt Adatmentés – elegyéből találta ki azt a tervet, amit végül felrajzolt. A kép tegnap óta látható a VII. kerületi tűzfalon.

Tavaly a közönségdíjas alkotás, BreakOne Akácfa utcában készült fecskés falfestménye egyértelműen elnyerte a nemzetközi szakmai oldalak tetszését is, amire a legmerészebb álmainkban sem számítottunk, idén sok mindenen változtattunk, de szeretnénk ezt az eredményt felülmúlni, vagy legalább tartani – mondta el Flór Péter, a Színes Város mögött álló alapítvány főtitkára.

Még soha annyi nemzetközi elismeréssel nem díjazták Budapestet, mint a közelmúltban.

Budapest a leglátogatottabb magyarországi település mind a belföldi, mind pedig a külföldi vendégforgalom vonatkozásában. A külföldi vendégek 65,5%-át, a vendégéjszakák 58%-át Budapesten regisztrálják. A külföldi vendégéjszakák száma tavaly több mint 3%-kal, az idei év első négy hónapjában pedig több mint 10%-kal nőtt a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken.

A vendégéjszakák száma a fővárosban dinamikusan nő 2010 óta és tavaly meghaladta a 8 milliót.