Színes, szagos kirándulás Bécsben

Másodpercenként több mint negyven fürdőkádnyi koszos víz érkezik Bécs szennyvíztisztító telepére, ahova május elejétől ingyenes gyárlátogatásra várják az érdeklődőket.

 EbsWien_Foto_EbsWien

Színes, szagos kirándulást kínál május és október között Bécs szennyvíztisztító telepe, az Ebswien Hauptkläranlage a városlakóknak. A kétórás túra alatt az érdeklődők nemcsak a telep világába szagolhatnak bele, de megismerhetik a szennyvíztisztítás minden csínját-bínját is. Az ingyenes teleplátogatásokat minden hónap első, illetve harmadik szombatján tartják, bejelentkezni telefonon vagy e-mailben (info@ebswien.at) lehet. A 6 és 10 év közötti gyerekeknek két vízcsepp, Tim és Trixi meséli el a víz körforgásának történetét külön családi nap keretében.

A szokványosnak nem nevezhető hétvégi program nemcsak arra jó, hogy a városlakók megismerhessék a szennyvíztisztító telep működését, de nagyobb tudatosságra ösztönöz a vízhasználatban is. Egy bécsi ugyanis átlagosan napi 130 liter ivóvizet használ el zuhanyozáshoz, mosáshoz vagy éppen a vécé leöblítéséhez, ami a csatornarendszeren keresztül a simmeringi szennyvíztisztítóba folyik. Ez másodpercenként 6400 liter, vagyis több mint negyven fürdőkádnyi koszos vizet jelent. A mechanikus tisztítást két biológiai tisztítási fázis követi, amelyek során mikroorganizmusok milliárdjai szűrik ki a szennyvízből a szenet, a nitrogént és a foszfort. A húsz órás folyamatot követően így az egykori szennyvíz olyan állapotban folyik a Dunába, hogy a víz minősége változatlan marad: a folyó vize olyan tisztán haladhat tovább, mint ahogy Bécset elérte.