Szex a szakítás után? A csajok 67%-a szerint kizárt

Hogyan szakítanak a csajok és a pasik?

Amennyiben ők kezdeményezik egy kapcsolat végét, a nők és a férfiak 90%-a is személyesen szakít, ugyanakkor fordított esetben már más a helyzet. A csajok 15%-ától nem személyesen, hanem chaten vagy Facebookon vettek búcsút, ötödüket pedig egyszerűen csak nem keresték többé, derült ki a Csajok és Pasik friss felméréséből*. A szakítás utáni szex főként a pasik vágya, és a kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a nők közel harmada megszakítaná a barátságot, ha barátnőjük összejönne az egyik exükkel. A „te jobbat érdemelsz” pedig továbbra is az egyik legkínosabb szakítós szöveg.

Minden szakítás más és más, de hogyan szakítunk a leggyakrabban? Mik a legfőbb okai egy kapcsolat végének és belefér-e még utána a szex? Mik a legrosszabb szakítós dumák? A Csajok és Pasik online tárkereső legújabb kutatása többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.
Szakítás 160 karakterben
A kutatásból kiderült, hogy a szakításokat inkább a csajok kezdeményezik, 70%-uk mondta, hogy ők vetettek véget korábbi kapcsolataiknak.
Arra a kérdésre, hogy legtöbbször mi volt az oka korábbi szakításaiknak, a nők és a férfiak is ugyanazt válaszolták. A leggyakoribb okok az elhidegülés (30%), az érzés, hogy nem illettek össze (27%) vagy a megcsalás (20%). Azok körében, akiknek nincsen gyerekük csak néhány esetben vezetett a kapcsolat végéhez, hogy a család nem fogadta el a partnert, ugyanakkor ez az indok a többgyerekeseknél már közel 15%.
Ellentmondás rajzolódik ki abban a kérdésben, hogy hogyan szakítunk a legtöbbször. Ugyanis mind a férfiak, mind a nők több mint 90%-a azt állította, hogy amennyiben ők szeretnék a kapcsolat végét, azt személyesen közlik a másikkal. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy velük miként szakítottak a legtöbbször csak a csajok fele válaszolta, hogy személyesen. 15%-uktól chaten vagy Facebookon vettek búcsút, ötödüket egyszerűen csak nem keresték többé, míg 10%-ukat telefonon építették le.
Érdekes adalék, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében jóval kisebb volt a megcsalásos szakítások aránya (13,3%), és az ő esetükben fordult elő legkevesebbszer, hogy SMS-ben, chat-en vagy e-mailben mondtak volna búcsút.
„Nem benned, hanem bennem van a hiba.”
Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnevetségesebb indok, ami miatt szakítottak velük a legtöbb válaszadó a rossz, közhelyes kifogásokat említette. A „nem benned, hanem bennem van a hiba”, a „te jobbat érdemelsz” és a „nem vagyok elég jó neked” egyértelműen a legrosszabb szakítós szövegeknek számítanak, mind a csajok, mind a pasik szerint.
Szex az exszel
A férfiak és a nők körülbelül ötöde állítja, hogy szakítás után is kifejezetten jóban vannak korábbi partnereikkel. 65% ugyan nem keresi az exeit, de ha véletlenül összefutnak, azért váltanak néhány szót. Ezzel szemben minden tizedik csaj és a pasik azt mondja, hogy soha nem állna szóba egyik korábbi párjával sem.
Arra a kérdésre, hogy belefér-e, hogy újra összejöjjenek az exükkel, a nők 70%-a válaszolta, hogy semmiképp sem, hiszen ami egyszer már nem működött, az nagy valószínűséggel másodszorra sem fog. A férfiak bizakodóbbak e téren: 41%-uk úgy gondolja, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt.
Azt, hogy a csajok egyértelműbben zárnak le egy kapcsolatot az is igazolta, hogy kétharmaduk úgy gondolja, szakítás után semmiképp sem fér bele a szex. Ezzel szemben a pasik több mint fele még a kapcsolat vége után is benne lenne a dologban.
„Nem vagy a barátom!”
Vajon mi a helyzet akkor, ha egy barátunk jön össze az egyik volt párunkkal? A Csajok és Pasik felméréséből kiderült, hogy ez esetben a nők közel 30%-a megszakítaná a barátságot, míg férfiak esetében ez az arány 20%. Közös programokot ugyan csak nagyon kevesen szerveznének ilyen helyzetben, de a csajok és a pasik 40%-a is azt válaszolta, hogy habár zavarná őket a helyzet, azért túltennék magukat rajta.

Szakítani sosem könnyű. Akár mi kezdeményezzük, akár mi szenvedjük el, mindenképpen egy korszak végét jelenti. Ki hogyan dolgozza fel a helyzetet? Minden tizedik válaszadó pasi már a szakítás napján regisztrálna egy online társkeresőn, de a legtöbb nő és férfi szerint néhány hétnek, hónapnak el kell telnie, mielőtt újra párt kezdenének keresni.

*A felmérés 1179 fő megkérdezésével készült a Csajok és Pasik felhasználói körében 2015 áprilisában.