Szeptember 15. óta több mint 30 ezer alkalommal nyújtott humanitárius segítséget menedékkérőknek az Ökumenikus Segélyszervezet

Szeptember 15. óta több mint 30 ezer alkalommal nyújtott humanitárius segítséget menedékkérőknek az Ökumenikus Segélyszervezet

Hajnaltól éjszakáig zajlik a humanitárius segítségnyújtás a határátkelőknél. Az Ökumenikus Segélyszervezet korábban Röszkén dolgozó mobilcsapatai a szerbiai határzár létrejöttét követően szeptember 15. és 19. között a szerb oldalon (Horgoson, Magyarkanizsán majd Bezdanban) folytatták a segítségnyújtást. A migránsok számára tartós élelmiszereket, gyümölcsöket valamint ásványvizeket osztottak a segélyszervezet munkatársai. A Segélyszervezet a határzárat követő napokban a szerbiai helyszíneken mintegy 4000 alkalommal nyújtott kézzelfogható segítséget, illetve arab nyelvű tolmácsai tájékoztatással is segítették az arra rászorulókat. A Segélyszervezet szerbiai területeken szorosan együttműködött helyi partnerszervezetével, az EHO-val (Ekumenska Humanitarna Organizacija), illetve folyamatosan támogatja a szerbiai ökumenikus partnerszervezet munkáját.

Követve a migrációs hullám útvonalát az Ökumenikus Segélyszervezet szeptember 18-án állította fel a horvát határnál fekvő Beremenden újabb logisztikai bázisát, illetve ezzel párhuzamosan fokozatosan Barcsra és Hegyeshalomra is kiterjesztette munkáját. A migránsokat mindhárom helyen tartós élelmiszerekkel, gyümölcsökkel és ásványvízzel, illetve higiéniás csomagokkal, takarókkal és ruhaneműkkel segítik, különös figyelmet fordítva a nőkre és gyermekekre. Mivel a buszok illetve vonatok sok esetben éjjel érkeznek, ezért a mintegy 30 főből – munkatársakból, önkéntesekből illetve tolmácsokból – álló mobilcsapatok gyakran hajnalig dolgoznak, nem ritkán több alkalommal is ellátva a hosszabb ideig várakozókat. Az Ökumenikusok szeptember 18. és 24. között Beremenden, Barcson és Hegyeshalmon már több mint 30 ezer alkalommal nyújtottak segítséget menedékkérőknek. A hatékony segítségnyújtás érdekében folyamatos a tevékenységek koordinációja a többi országos karitatív szervezettel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a segélyáruk beszerzését, a logisztikai és humánerőforrás költségeket részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott rendkívüli támogatásból (mely mindhárom felkért karitatív szervezet esetében 66,5 millió forintos forrást jelent), másrészt az ACT Alliance genfi székhelyű nemzetközi szervezet tagjaként a partnerszervezetek felajánlásaiból végzi.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a rendkívüli segélyprogram működtetésére adománygyűjtést is indított, melyhez a 1353-as adományvonalra indított hívással vagy sms-sel 250 forint adománnyal, valamint a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül történő online adományozással lehet csatlakozni.