Szépirodalom a strandon? Ne már!

Pedig igen, IGEN, IGEEEN!!! Található ilyen is a könyvheti palettán! A 87. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában Tóth Gábor Ákos balatoni regénytrilógiájának 3. kötete A világ közepén címmel.

 teljes borito

A híres toszkán és provanszi élményregényekkel vetekedő történetek sodrását hatásosan adagolt sok-sok humorral, gasztronómiai kalanddal és életszeretettel fűszerezte eddig is a szerző, így aztán nekünk, olvasóknak ezúttal sem marad más dolgunk, mint megmerítkezni a semmi mással össze nem téveszthető „édesvízi mediterrán” magával ragadó hangulatában és életérzésében.

„A trilógia abból a hitből született, hogy a Balaton-felvidék is van annyira érdekes és izgalmas, mint egy toszkán vagy provence-i vidéki idill” – nyilatkozta korábban a szerző.  „A sok szürke, fájdalmas aktualitás idején talán nem árt, ha felragyog az olvasókban is az a napfény, amit én látok évek óta a tó partjáról – szeretném egy pozitív gondolatvilágú kötettel megtámogatni a reményt, hogy előbb-utóbb mindig jobbra fordulnak a dolgok.”

A 2012-ben publikált Édesvízi mediterrán és a 2014-ben megjelent Szerelmem, Balaton sikere után ITT a sorozat befejező része A világ közepén/Édesvízi mediterrán 3. címmel.

 

A kötetet dedikálja Tóth Gábor Ákos június 11-én, szombaton 14 órakor (Vörösmarty tér, 67-es pavilon).

Ebben a részben a kanadai magyar házaspár úgy dönt, hogy végleg letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton parti kis falu életébe. Ami ugyan sok munkával jár, de közben örömmel élik az életüket, új barátokat szereznek, és mindvégig arról ábrándoznak, hogy hamarosan újjászületik a ház, a kert, hogy a szőlőből, a borászkodásból, és a vendéglátásból fognak megélni… Felfedezik a legjobb helyeket a környéken: hol lehet a legfinomabb kecskesajtot, mézet vagy éppen erdei gombát venni – és hát a vendéglősökkel is behatóbb kapcsolatra tesznek szert. Közben újabb furcsaságok derülnek ki a Fenséges Rom és a birtok örökhagyójáról és annak titokzatos múltjáról…

S hogy miért is érdemes magunkkal vinni nyaraláskor akár mind a három kötetet?

Az NL Café így írt az elsőről: „Tóth Gábor Ákos új könyvét három élethelyzetben is érdemes elolvasni. Egyszer akkor, ha a pénztárcánk és a szabadidős lehetőségeink nem engedélyeznek idén nyaralást, mert új regénye által néhány óra alatt hamisíthatatlan balatoni hangulatban találjuk magunkat. Másszor akkor, ha úgy érezzük, az életünk perspektívái bezárultak – csakúgy, mint hősünknek, T. G. Oaksnak, aki a kanadai magyarok kertvárosi életét éli meglehetősen egysíkúan és örömtelenül, behódolva felesége és idős édesapja hóbortjainak, egészen addig, míg egy váratlan történés ki nem szakítja onnan. Harmadszor pedig akkor, ha egy kacagtató, öniróniával teli strandregényt szeretnénk a kezünkbe venni, ami amellett, hogy igen szórakoztató, fontos üzenetet hordoz: mindig a kezünkben van annak lehetősége, hogy változtassunk az életünkön.”

Koltai Lajos, Kossuth-díjas operatőr és filmrendező ajánlása:

„Jó írás, igazi ember-mese, olyan, mintha egy szünet nélkül fogalmazott mondat repítene gyorsvonat sebességével, néha szédülök, le akarok szállni, de már kapaszkodom is vissza, mert érdekel a holnap és a következő pillanat születése, a sorsok és az ember, akivel a sors éppen teszi, s tudni, hogy miért pont most és miért pont vele… szagok, ízek, varázslatos hangulatok leírása útján haladunk… már nem először Gábor írásaiban… de most még meghatározóbb, mondhatnám embert is formáló erővel… néha csak szemléli hőseit, de közben csordultig van baráti érzelmekkel, és valójában arról álmodik, hogyan lehetne ezt az őrült, de még mindig szerethető világot magunkhoz ölelni… ismétlem, szeretni való jó irodalom… csak fel kell szállni a vonatra…”