Szentgotthárdon ünnepélyesen felavatták az Opel Tudásközpontját

  • szijjartoSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke az ünnepségen
  • Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója elmondta: „a cég tudatosan épít a jövő generációjára”
  • Joachim Koschnicke magas állami kitüntetést kapott

Szentgotthárdon Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Joachim Koschnicke, az Opel Group kormányzati kapcsolatokét felelős alelnöke, és Solt Tamás gyárigazgató avatta fel ünnepélyesen az Opel új Tudásközpontját. Az eseményre fél évvel az után került sor, hogy tavasszal ugyancsak Szijjártó és Koschnicke bejelentette a félmilliárd forint értékű projektet.

Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója a megnyitó alkalmából elmondta: „a cég tudatosan épít a jövő generációjára. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy a fiatalok képzése mellett segítsék a munkahelyi elhelyezkedésüket is.”

1441891710733

Az Opel alelnöke, Joachim Koschnicke is azt hangsúlyozta, hogy az új oktatási központ a legjobb befektetés a jövő szempontjából. „A most megnyitott Tudásközpont nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy magasan képzett munkaerő utánpótlása legyen az Opel Szentgotthárdnak, illetve – szélesebb értelemben – az egész magyar autóiparnak.”

Szijjártó Péter miniszter az avatáson méltatta az Opel folyamatosan bővülő magyarországi tevékenységét és Joachim Koschnicke ebben játszott személyes szerepét, amelynek elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át az Opel Group alelnökének.

leleplez

Az új oktatóközpont létrehozásával az Opel Szentgotthárd újabb lépést tett a munkaerő-utánpótlás biztosítása valamint a Nyugat-magyarországi régió duális képzési lehetőségének fejlesztése érdekében.  A beruházási összegből 700 ezer eurót az oktatóközpont épületének kialakítására, 1 millió eurót pedig eszközbeszerzésre fordítottak.

A szentgotthárdi Opel gyár – ahol az idén is több száz új dolgozót vettek, illetve vesznek fel – már a munkába lépés előtt tudatosan felkarolja a fiatalokat. Az új oktató központ szervesen hozzájárul a jövő szakmunkásainak és mérnökeinek felkészítéséhez illetve a cég számára fontos szakember utánpótláshoz is. Az Opel emellett arra számít, hogy az oktatási központ hozzájárul ahhoz, hogy a szentgotthárdi üzem motorgyártás szempontjából úgynevezett kompetencia központtá váljék.

Az Opel 1.7 millió eurós – azaz félmilliárd forintos – beruházással kialakított oktatóközpontja összesen közel 100 diák egyidejű szakmai felkészítését tudja biztosítani. Ezen felül évente további száz – a duális képzésben résztvevő – diák a szentgotthárdi központban fog bizonyos részképzéseken részt venni. A kurzusok színvonalát az oktatásban résztvevő elismert szakemberek, valamint sok esetben külföldön is tapasztalatot szerzett mérnökök kimagasló tudása garantálja.

A tanműhelyeket automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakították ki az új oktató központban. Ugyanitt hozták létre a szombathelyi duális gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, ahol a hallgatók elsajátíthatják a mérnöki ismereteket. A helyiségeket a legmodernebb gépekkel és eszközökkel szerelték fel, hogy a legjobb feltételeket biztosítsák a gyakorlati oktatáshoz és a tanulókkal megismertessék az Opel Szentgotthárd gyárában is alkalmazott világszínvonalú technológiákat

Az Opelnél jelenleg is folyamatos az új munkavállalók felvétele. Az új motorgyár termelésének felfutásával párhuzamosan a foglalkoztatottság is tovább nő, jelenleg 1.500 fő körül van, ami azt jelenti, hogy 2010 óta Szentgotthárdon több, mint megduplázta dolgozói létszámát. Az Opelnek meggyőződése, hogy az új oktatási központ nagyban hozzájárul a jövő szakembereinek képzéséhez és a szakember utánpótlás biztosításához.  Az Opel Szentgotthárd a magyar ipar egyik legstabilabb és legdinamikusabban fejlődő vállalata, amely 1992 óta megszakítás nélkül készít motorokat. Itt készül többek között az új Opel Astra valamennyi motorja és további újdonságok gyártására is készül az üzem.