Szent Mihály-napi búcsú Veszprémben

 Több száz család látogatott ki szombaton délelőtt a veszprémi várba, ahol színes, hangos vásári forgatag várja az érdeklődőket a Szent Mihály-napi búcsúban; programokat kínálnak még a színházkertben és a múzeumban is.

A város és az érsekség a település és a bazilika védőszentje tiszteletére minden évben megrendezi a hagyományos Szent Mihály-napi búcsút. Az idén is már pénteken elkezdődtek a rendezvények, amikor is a városrészek és régi mesterségek mutatkoztak be, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben pedig az erdélyi fejedelemasszonyokról szóló kiállítást lehetett megtekinteni.

Itthon vagy!-hétvége - Gasztronómiai és kulturális programo

Békéscsaba, 2013. szeptember 28. Fodor Zétény Balassa és a Garabonciás Diákok csapatának tagjai kolbászhúst gyúrnak a Kinek több a sütnivalója? elnevezésű versenyen Csabagyöngye Kulturális Központban 2013. szeptember 28-án. Békéscsaba gasztronómiai és kulturális programokkal várja a látogatókat az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című országos rendezvény alkalmából. MTI Fotó: Rosta Tibor

zombatra a várat a színes vásári forgatag lepte el: zsűrizett kézműves termékek, vásárfiának valók garmadája, hasznos holmik, népi viseletek, könyvek, szépen kivitelezett, kézműves ékszerek, természetes anyagokból készült játékok sorakoztak a pultokon. És persze gasztronómiai termékek: míves sajtok, frissen sütött sütemények illata töltötte meg a történelmi és szakrális teret.

Ugyan a vásározók még nem töltötték meg a teret és a vár utcáit, mert hagyományosan vasárnap rendezik a Szent-Mihály-napi vásárt, mégis, a szép, napsütéses időben már több száz család látogatott ki a búcsúba szombaton is.

A Szentháromság téren felállított színpadon a Kabóca Bábszínház az ünnephez igazodva a Teremtésmesével készült; Écsi Gyöngyi rendező és Gulyás Ferenc népzenész előadásában ízes palóc nyelven hallhatta a vásári közönség a világ teremtésének, Évának és Ádámnak sok humorral átszőtt történetét.

Azután igazi vásári komédia következett a Márkói Kamara Teátrum előadásában, akik előbb A Paradicsomot-járt idák, majd A Megóvott szüzesség történetét adták elő, bevonva a játékba a búcsú közönségét is.

A színházkertben a magyar pásztorkutya-fajtákkal lehet megismerkedni szombaton délután, a Laczkó Dezső múzeumban népművészeti programok várják az érdeklődőket, este hatkor pedig Múlandóság és halhatatlanság címmel fáklyás, jelmezes felvonulás indul a várba a Szent Mihály bazilikához.

Vasárnap folytatódik a búcsú a várban, a székesegyházban Márfi Gyula érsek celebrál szentmisét fél tizenegykor, a Kabóca Bábszínház a Holdkirály palotája című interaktív bábjátékot adja elő a Szentháromság téren, majd népzenei és néptános programok lesznek, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban történelmi játszóház, lovagi viadal kézműves foglalkozások,íjászat várja a családokat.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*