Szennyvíztisztító-te​lepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

Hagyományainak megfelelően a Víz Világnapján ismét kinyitja kapuit a Fővárosi Csatornázási Művek. Az idei nyílt napok fő üzenete már nem csupán a szennyvíz tisztítása, hanem annak nyersanyagként történő kezelése, sőt energiaforrásként történő újrahasznosítása. Ennek jegyében egy szellemes alkotással készülnek a szervezők.

 image010

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) idén is megnyitja kapuit a látogatók előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 22-én és 23-án több mint 2000 (előzetesen bejelentkezett) diák ismerkedhet meg azzal a biológiai rendszerrel, amellyel ma a fővárosi szennyvizeket tisztítják.

Az iskolásokon kívül a felnőttek is betekintést nyerhetnek a szennyvíztisztítás folyamatába. Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen március 24-én szervezett sétákon a látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítják azt át biogázzá. Az érdeklődőket az FCSM szakemberei vezetik körbe. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.fcsm.hu weboldalon keresztül lehetséges.

 

Az érdeklődők megtekinthetnek egy különleges gyűjteményt is a kidobott és a csatornákban megtalált tárgyakból. A rengeteg érdekesebbnél érdekesebb tárgy között komoly tételt jelentenek a mobiltelefonok –, amelyek lefolyóba kerülése még érdekesebb lehetett.

 

A talált tárgyak ugyan nem használhatók újra, de nem is gondolnánk, hogy mi minden újrahasznosítható ma már a szennyvízből. A Fővárosi Csatornázási Művek már régóta nem hulladékként, hanem nyersanyagként, értékes energiaforrásként tekint a szennyvízre. Ennek köszönhetően már hosszú ideje termelnek a szennyvíziszapból elektromos és hőenergiát. A szennyvíztisztítás során keletkező biogázból időszakosan az FCSM mindkét telepén több energiát termelnek, mint amennyire a rendszereiknek szüksége van. Ezekben az időszakokban a telepeken kívülre is szolgáltatnak villamos energiát. (Ez a 1,1-1,2 millió kWh mennyiség nagyjából 5 ezer hűtőszekrény működtetésére elegendő áramot tesz ki.) A biogáz nemcsak elektromos energiával, hanem hőenergiával is ellátja a telephelyeket, beleértve az épületek fűtését és a felhasznált meleg víz előállítását is. Ennek köszönhetően földgázt még a leghidegebb téli hónapokban sem kell vásárolniuk.

De ezzel még nincs vége a szennyvízből „nyert” újrahasznosításnak. Újabban erőművekben újrahasznosítható szilárd tüzelőanyagot is előállítanak (évente 3-4 ezer tonnát).

Szintén újdonságnak számít, hogy a mechanikai szűrés során összegyűjtött homokot is újrahasznosíthatóvá tették. Az évente több mint 2000 tonna homok elsősorban az építőiparban hasznosítható. Kétszer mosott formájában például a budapesti csatorna-felújításoknál, habbeton formájában pedig az egyes villamos pályájának felújításánál került idáig hasznosításra.

Az újrahasznosítás szemléltetésére egy szellemes egyedi alkotással készül az FCSM. Az Ice Art Magyarország homokszobrászai egy nagyobb méretű homokvárat „faragtak”, nagyrészt abból a homokból, amit a szennyvízből „nyertek”.