Szennyvíz- és csatorna-beruházás kezdődött Medgyesegyházán

Megkezdődtek  a szennyvíz- és csatorna-beruházási építkezések Medgyesegyházán. A 860 millió forintos projekt költségeit az önkormányzat 100 százalékban európai uniós és hazai vissza nem térítendő támogatásból fedezi – tájékoztatta Medgyesegyháza polgármestere csütörtökön az MTI-t.

    Ruck Márton (Fidesz) kiemelte: a beruházás környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű. Medgyesegyháza ugyanis a vízbázisvédelem alatt álló Maros hordalékkúpon fekszik, Magyarország legnagyobb földfelszín alatti, egészséges ivóvízbázisán. A projekt célja a környezeti terhelés minimálisra csökkentése azzal, hogy fejlesztik a csatornahálózatot, és bővítik a szennyvíztisztító kapacitását. Az építkezési munkálatok a napokban kezdődtek el, és 2015 nyarán fejeződnek be.
    Medgyesegyháza az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből 817 millió forint brüsszeli támogatás nyert a költségek 95 százalékára, a fennmaradó 43 millió forintot a Belügyminisztérium önerő alapjából elnyert támogatásból finanszírozzák. A projektet önkormányzati és lakossági önerő nélkül valósítják meg – fűzte hozzá Ruck Márton.
    A beruházás keretében új szennyvízelvezető gerincvezetékek, átemelők, gravitációs és nyomóvezetékek épülnek 15 kilométer hosszúságban. A hálózati lefedettség Medgyesegyházán 67 százalékról 100 százalékra bővül. A biológiai szennyvíztisztító kapacitása jelenleg napi 300 köbméter, a bővítést követően napi 350 köbméter lesz.
    A beruházás elkészültével több mint ötszáz háztartás csatlakozhat a hálózati rendszerre, így az önkormányzat és a családok mentesülnek a 2013-tól jelentősen megemelt környezetterhelési díj fizetése alól – mutatott rá a polgármester.

Forrás:MTI