Szegény nagyjaink…

Helyesbítést kért a Magyar Hírlaptól az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mert a lap korábban az EMMI szerint tévesen írta, hogy Gyarmati Fannit, Radnóti Miklós elhunyt özvegyét a minisztérium saját halottjának tekinti, hiszen a tárca csupán azt közölte, hogy osztozik a gyászban.

Az MTI-hez eljutattott közlemény szó szerinti változata, itt olvasható:

OS- A Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztozik a gyászban, melyet Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak az elvesztése jelent.

Egyik legnagyobb költőnk hitvese azok közé tartozott, akik jelenlétükkel életben tartják a kegyetlen 20. század kollektív emlékezetét. A magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája volt, akinek Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit írta. Kettejük összetartozása példa volt nem csak saját korukban, hanem példa a jelenben is és példa lesz a jövő számára is. Bár a 20. század, a fajgyűlölő emberi gonoszság igazságtalanul és tragikus kegyetlenséggel szakította szét a két embert, Gyarmati Fanni élete végéig őrizte szerelmüket, s ápolta a meggyilkolt költő hagyatékát. Feladatunk, hogy most már helyette is ébren tartsuk Radnóti Miklós szellemi, erkölcsi örökségét, továbbadjuk a “Nem tudhatom” költőjének hazaszeretetét, s tragikus halálának üzenetét a következő nemzedékeknek.
Gyarmati Fanni haláláig gyászolta Radnóti Miklóst. Mi most őt gyászoljuk. Nyugodjon békében!
    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*